Wim S. vrijgesproken van moord op zijn vriendin Heidy Goedhart

16 februari 2022 om 13:29 • Aangepast 17 februari 2022 om 13:27
nl
De 46-jarige Wim S. is in hoger beroep vrijgesproken van de moord op zijn vriendin Heidy Goedhart in Kaatsheuvel. Het Openbaar Ministerie had 17,5 jaar celstraf geëist. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde dat S. mogelijk onder druk werd gezet met het vooruitzicht op een goedbetaalde baan en zo mogelijk is verleid tot een valse bekentenis. Heidy Goedhart kan volgens het hof in Den Haag ook door een inbreker zijn gedood.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Op 19 december 2010 is de 34-jarige partner van S. in de tuin van hun woning in Kaatsheuvel met een steen op het hoofd geslagen en gewurgd. Hun kinderen, twee jaar oud en nog geen zes maanden, lagen boven in bed. Het Openbaar Ministerie beschuldigde hem ervan dat hij het misdrijf heeft willen verhullen door een inbraak in scène te zetten.

Eerdere uitspraak vernietigd
Wim S. werd in 2018 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot twintig jaar cel. De Hoge Raad vernietigde deze uitspraak en bepaalde dat het hof in Den Haag de zaak opnieuw moest doen.

Volgens de Hoge Raad moest er beter worden gemotiveerd of Wim S. in 2014 in het Spaanse Marbella door undercoveragenten werd verleid tot een moordbekentenis. S. dacht dat hij een goedbetaalde baan bij een IT-bedrijf zou krijgen als hij zou bekennen.

Deze tactiek van de politie staat bekend als de Mr. Big-methode en verhoogt volgens deskundigen het risico op een valse bekentenis.

'Onvoldoende vastgelegd'
"De methode heeft een wettelijke grondslag, maar in dit geval is niet voldoende op papier gezet wat er precies is gebeurd. Het hof had dat graag gezien om te beoordelen hoeveel psychische druk aan de verdachte is opgelegd", aldus het hof.

Ook de overige bewijsmiddelen bleken onvoldoende om tot een veroordeling te komen. Wim S. heeft volgens het hof wel opvallend inconsequente verklaringen bij de politie afgelegd, maar juridisch kunnen dit geen leugens worden genoemd. Het hof onderzocht ook alle sporen, zoals vingerafdrukken, DNA en schoensporen. "We kunnen niet zeggen welk scenario het nou geweest is."

De uitspraak werd bijgewoond door veel nabestaanden. Zij reageerden geschokt en riepen 'leugenaar' toen S. de zaal verliet.

LEES OOK:

Moordzaak Heidy Goedhart: 'Beloning kan leiden tot valse bekentenis'

Wim S. over moord op Heidy Goedhart: 'Ik zit al zes jaar onschuldig vast'

Moord Heidy Goedhart: rechtszaak tegen Wim S. moet opnieuw vanwege 'gekochte' bekentenis

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.