Toch straf voor agent die verwarde man dertien keer met wapenstok sloeg

18 februari 2022 om 11:19 • Aangepast 19 februari 2022 om 10:45
nl
Een politieagent is vrijdag door het gerechtshof toch veroordeeld omdat hij te veel geweld heeft gebruikt bij de aanhouding van een verwarde man in Eindhoven. Met zijn wapenstok sloeg hij de man dertien keer in korte tijd. De rechtbank in Den Bosch sprak de agent eerder vrij, het hof heeft hem nu veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke celstraf.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Samen met collega's probeerde de 52-jarige agent in januari 2020 een verwarde man aan te houden aan de Hoogstraat in Eindhoven. Ze achtervolgden hem maar de 21-jarige man sprong plotseling achter het stuur van een politieauto. Twee agenten probeerden de man aan z'n benen uit de auto te trekken, de man verzette zich hevig en was onder invloed van drugs. Ook pepperspray haalde niets uit.

Schedelbasisfractuur
De agent wilde zijn collega's helpen en pakte daarom zijn wapenstok. Binnen korte tijd sloeg hij dertien keer. Eén keer raakte hij de man op z'n hoofd, hij liep daardoor een schedelfractuur op.

De agent gebruikte een nieuw type wapenstok, een uitschuifbaar model dat zwaarder is dan het vorige model. Om deze stok te mogen gebruiken, had hij eerder een training gevolgd en de uitleg gekregen dat de gevolgen ernstig kunnen zijn als je vitale delen raakt met de stok.

Uitstekende staat van dienst
Het hof vindt dat de agent kon weten dat de man eventueel kon overlijden als hij op z'n hoofd zou worden geraakt. Ook vindt het hof dat het niet noodzakelijk was om de wapenstok op deze manier te gebruiken. De agent krijgt daarom vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Dat betekent dat de man nu niet de gevangenis in hoeft maar bij herhaling is dat wel het geval.

Het hof heeft er rekening mee gehouden dat de agent een uitstekende staat van dienst had. Hij is eerder ook door de politie gestraft. De man die door de wapenstok is geraakt heeft lange tijd last gehad van de gevolgen.

LEES OOK:

Agent sloeg op verdachte in met wapenstok, taakstraf en dag cel geëist

Doorgeslagen man (21) wil vluchten in politieauto na aanrijding, vernielingen en mishandeling

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.