Video

Historische treinwagons Kamp Vught staan na millimeterwerk op hun plek

24 februari 2022 om 20:00 • Aangepast 25 februari 2022 om 10:05
nl
Bij de ingang van Nationaal Monument Kamp Vught staan sinds donderdagmiddag twee historische treinwagons. Soortgelijke wagons werden in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om gevangenen uit het concentratiekamp af te voeren naar vernietigingskampen Duitsland. Militairen van de genie hesen de twee wagons op hun plaats.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

"Het is millimeterwerk tussen de bomen", vertelt sergeant-majoor Noureddine terwijl zijn collega korporaal Kas een handje vol militairen commandeert hoe het hijsen moet gebeuren. Het plaatsen van de wagons wordt gedaan door 101 Geniebataljon uit Wezep.

De twee historische goederenwagons worden geplaatst bij het museum, op het voormalige tracé van de kampspoorlijn. De wagons staan wereldwijd symbool voor de vervolging en deportatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze markeren als blikvanger het historische landschap rond het museum.

"Tachtig mensen waren drie dagen en nachten onderweg naar Auschwitz."

"Je moet je voorstellen dat er rond de tachtig mensen drie dagen en nachten in zo'n wagon onderweg waren naar Auschwitz", vertelt directeur Jeroen van den Eijnde van het Nationaal Monument toen de wagons in september aankwamen in Vught. De wagons moesten toen nog gerestaureerd worden. Dat gebeurde op het terrein de Van Brederodekazerne, het Genie Opleidings- en Trainingscentrum van de Koninklijke Landmacht.

De spoorlijn naar het voormalige kamp Vught werd vooral gebruikt om vliegtuigwrakken aan te voeren. Dat schroot werd opnieuw gebruikt in de oorlogsindustrie. Voor de aanvoer van het zware materieel legden gevangenen begin 1944 het spoortracé van 3,5 kilometer aan. Maandelijks gingen er 350 tot 400 wagons met schroot het kamp in en uit. Alleen de laatste vier transporten van gevangen vertrokken via deze spoorlijn naar Auschwitz, Sachsenhausen en Ravensbrück.

"Sommigen gooiden op het laatste moment briefjes uit de trein."

"De meeste slachtoffers vertrokken in de oorlogsjaren vanaf het station in Vught naar het oosten, maar er zijn ook vier transporten die rechtstreeks uit kamp Vught naar de vernietigingskampen zijn vervoerd. Sommigen hebben op het laatste moment briefjes uit de trein gegooid", vertelt Van den Eijden.

Het is de bedoeling dat de wagons vanaf 4 mei ook van binnen bekeken kunnen worden. Er komen dan ook stalen bielzen met informatie over de transporten.

LEES OOK: Wagons zoals die werden gebruikt bij jodentransporten komen aan in Vught

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.