Video

Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Son: 170.000 dieren worden geruimd

1 maart 2022 om 23:19 • Aangepast 3 maart 2022 om 10:15
nl
Op een vleeskuikenbedrijf in Son is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de ongeveer 170.000 dieren op het bedrijf door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het gaat waarschijnlijk om een variant die tot ernstige ziekte of overlijden bij (water)vogels leidt. Mensen hoeven hiervan niet ernstig ziek te worden, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Ook maatregelen voor andere bedrijven
In een gebied van één kilometer rondom het getroffen bedrijf ligt nog een andere pluimveehouderij. Dit bedrijf wordt geblokkeerd, bemonsterd en de komende dagen wordt onder meer de gezondheid van de dieren daar goed in de gaten gehouden.

Binnen 3 kilometer rondom het vleeskuikenbedrijf liggen acht andere pluimveebedrijven, ook hier worden monsters genomen. Voor de 27 andere pluimveebedrijven die in een straal van 10 kilometer om het getroffen bedrijf liggen, geldt met onmiddellijke ingang een vervoersverbod. Dit verbod geldt voor vogels en broed- en consumptie-eieren, maar ook voor bijvoorbeeld mest van vogels en gebruikt strooisel.

Verder is het in die straal van 10 kilometer onder meer verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Deze zone wordt begrensd door Schijndel, Lieshout, Eindhoven en Oirschot.

Het afgelopen jaar werd de vogelgriep in onze provincie ook geconstateerd in Sint-Oedenrode en Willemstad. In andere plaatsen werden pluimveehouders indirect getroffen door deze besmettelijke ziekte.

LEES OOK:

De stal van Ad was net leeg, toen bij zijn buurman vogelgriep werd ontdekt

Zorgen bij pluimveehouders na uitbraak Sint-Oedenrode: ‘Vogelgriep is een soort sluipmoordenaar’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.