Heel Brabant in actie voor Oekraïne: zo kun jij meehelpen

2 maart 2022 om 12:39 • Aangepast 2 maart 2022 om 15:07
nl
Sinds Rusland vorige week Oekraïne is binnengevallen, worden vanuit de hele wereld steunacties op touw gezet voor de gevluchte inwoners. Ook in onze provincie worden talloze initiatieven gelanceerd en dragen we massaal ons steentje bij. Deze bijzondere acties vallen op.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Als je zelf een actie organiseert, stuur ons dan een mail . Hier vind je het complete overzicht van alle acties die bij ons zijn aangemeld.

Trouwfotografe haalde al 10.000 euro op

Misschien wel het meest voor de hand liggende hulpmiddel is geld. Dat dacht ook trouwfotografe Sasha uit Bladel. De geboren Oekraïense luchtte vorige week haar hart op Instagram en bedacht een actie: mensen konden bij haar foto's laten maken in ruil voor een donatie. Aan die oproep werd massaal gehoor gegeven. Inmiddels is de teller de 10.000 euro al gepasseerd en nog altijd stromen de bedragen binnen.

Geld geven kan natuurlijk ook via Giro 555 'Samen in actie voor Oekraïne'.

Wachten op privacy instellingen...

Meerijden in een tank

Ook bij het Oorlogsmuseum in Overloon proberen ze binnenkort zoveel mogelijk geld op te halen. Dat doen ze op 14 en 15 mei tijdens Militracks, het grootste evenement op het gebied van Duitse voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Voor een extra bedrag kunnen bezoekers normaal een stuk meerijden in de tanks.

Het museum twijfelde of het evenement op dit moment wel gepast zou zijn, maar heeft daar nu een oplossing voor gevonden: het geld dat wordt opgehaald door mensen in een tank te laten meerijden, gaat volledig naar Oekraïne.

Trucker in de bres voor gestrande collega's

Terwijl hun landgenoten een veilig onderkomen proberen te vinden, zijn veel Oekraïense vrachtwagenchauffeurs gestrand in Nederland. Trucker Robin Delsink uit Roosendaal kwam in actie om hen te ondersteunen. Hij verzamelt online zoveel mogelijk geld in om zijn machteloze collega's in ieder geval te voorzien van eten en drinken. Inmiddels haalde Robin al meer dan 1400 euro op.

Wachten op privacy instellingen...

Red de dieren

Niet alleen mensen in Oekraïne zijn op dit moment in gevaar, ook veel dieren kunnen geen kant op. Daardoor hebben veel boeren en fokkers op dit moment geen andere keuze dan in het oorlogsgebied te blijven.

Om hen een hart onder de riem te steken, kun je in Prinsenbeek en Eindhoven bruikbare hulpmiddelen inleveren. Denk aan voer, maar ook aan medicatie en spullen voor de geboorte van puppy's. Mocht je dat materiaal nou niet hebben, dan is een gelddonatie ook meer dan welkom.

Carnavalspak te koop

Ook Wilbert van den Broek uit Cuijk draagt graag een steentje bij. Op opmerkelijke wijze: hij zette namelijk zijn zelfgemaakte carnavalsoutfit op Marktplaats. De afgelopen dagen trok hij gehuld in een zelftestpak door de Brabantse kroegen, maar nu het feest erop zit, krijgt zijn creatie een nieuw doel. De volledige opbrengst doneert Wilbert aan het Rode Kruis. Inmiddels staat de teller op 50 euro.

Inzameling van goederen

Naast geld, is er ook een grote behoefte aan alledaagse producten. Zeker de Oekraïners die halsoverkop gevlucht zijn naar Polen, kunnen veel spullen goed gebruiken. Denk aan kleding, slaapzakken en dekens, maar ook luiers tandenborstels en kaarsen.

Op veel plekken in Brabant worden die middelen op dit moment volop ingezameld. Bijvoorbeeld in Wouwse Plantage, waar donderdag de deuren van het dorpshuis (Dorpshuis de Spil, Plantagebaan 223) de hele dag geopend zijn. Maar ook de organisatie Europeans United wil zo snel mogelijk spullen richting Polen brengen. En eerder deze week zagen we al hoe een soortgelijke actie van transportbedrijf De Rooy uit Son een enorme opbrengst opleverde.

LEES OOK: Alle Brabantse acties voor Oekraïne

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.