Ontreddering na brand in Breda: 'Ik weet nog niet waar ik heen kan'

3 maart 2022 om 13:26 • Aangepast 3 maart 2022 om 14:01
nl
Een bewoonster van het appartement naast de uitgebrande winkel en woning in de Wilhelminastraat komt naar buiten gelopen. "Ik kan hier zeker twee maanden niet meer wonen, ik heb enorm veel rook- en waterschade. Het bluswater is door de muren gekomen. Aanvankelijk leek de brand nog mee te vallen, maar het werd steeds groter. Ik heb uren lang buiten op straat gestaan." Waar de jonge vrouw nu tijdelijk moet gaan wonen, dat weet ze nog niet.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Het nablussen in de stralende zon trekt donderdagmorgen veel bekijks. Het appartement en kledingzaak Steppin' Out zijn volledig in rook opgegaan.

"Ik woon hier maar vijf minuten vandaan en ben meteen gaan kijken."

De vijf medewerkers van de kledingwinkel staan bij elkaar, om elkaar te steunen. Bedrijfsleidster Marieke van Gassel is een van hen. "Ik werd vannacht om half drie gebeld door mijn buurman, de pandeigenaar. Hij zei: 'Je winkel staat in brand.' Ik woon hier maar vijf minuten vandaan en ben meteen gaan kijken."

Marieke van Gassel van kledingzaak Steppin' Out.
Marieke van Gassel van kledingzaak Steppin' Out.

"Toen ik aankwam rookte het heel erg", zegt Marieke. "Het zijn heel oude panden en de brandweer kon moeilijk bij de achterkant waar de brand vooral woedde. Binnen no time was het hier een circus met wel tien brandweerauto's, hoogwerkers en grote lampen. Mijn directeur is ook gekomen en wij stonden hier te kijken en te praten."

"Je ziel en zaligheid zit erin."

Blijkbaar was het voor de brandweer ook een ingewikkelde brand om te blussen, zegt Marieke. Een geluk bij een ongeluk is dat iedereen veilig is geëvacueerd. De bewoners van het appartement boven de kledingzaak waren niet thuis, omdat ze aan het verbouwen zijn.

Marieke staat nog te trillen op haar benen en is een beetje van de schrik aan het bekomen. "Het maakt op mij meer indruk dan ik had gedacht. Je ziel en zaligheid zit erin."

"Ik denk niet dat wij voor kerst weer hier terug kunnen."

De winkel is compleet afgebrand: "Dit is klaar hier", zegt Marieke. Dat is extra wrang omdat de kledingzaak na de coronapandemie juist eindelijk weer open was. "Ik hoop dat wij heel snel op een nieuwe plek kunnen beginnen, ik denk niet dat wij voor kerst weer hier terug kunnen. Wij zijn bijna een buurtwinkel, wij kennen al onze klanten. Dit is een heel hard gelag, maar aan de andere kant: er zijn geen gewonden gevallen, dus we gaan door en de boel weer opbouwen.

LEES OOK:

Ruud ziet zijn appartement afbranden: 'Ik ga maar bij mijn dochter wonen'

Mensen op straat na uitslaande brand Breda: '4 huizen niet meer bewoonbaar'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!