Aanleg Stadsforum begonnen: groen evenementenplein in Tilburgse binnenstad

8 maart 2022 om 17:54 • Aangepast 9 maart 2022 om 09:05
nl
De aanleg van het nieuwe Stadsforum in Tilburg is begonnen. Het gebied tussen de Schouwburg, het Paleis-Raadhuis en het stadhuis ondergaat het komende jaar een ware metamorfose. Er komt een levendig en groen plein waar Tilburgers kunnen ontspannen en evenementen kunnen bezoeken.
Profielfoto van Collin BeijkProfielfoto van Omroep Tilburg
Geschreven door

Op dit moment raast er nog veel doorgaand verkeer over de Paleisring in de binnenstad van Tilburg. Dat gaat door de aanleg van het Stadsforum flink veranderen. Autoverkeer wordt geweerd richting de ringbanen en er komt meer ruimte voor de fietser, maar vooral voor de voetganger.

Het immense plein biedt straks ook ruimte voor de markt en veel evenementen. Denk daarbij aan Tilburg Zingt en de Tilburgse Kermis. Tegelijkertijd wordt het nu nog grijze en grauwe gebied een stuk groener. Het moet niet alleen mooier worden, maar de binnenstad wordt volgens de gemeente zo ook klimaatbestendiger.

Honderd nieuwe bomen
Wethouder Rik Grashoff startte deze week de sloop van het Willemsplein. Met een graafmachine verwijderde hij een deel van de bestrating bij het stadhuis en het paleis. De eerste grote klus daar is het verwijderen van de Maawmuur en daarna de parkeergarage onder het plein. Ook wordt er een nieuwe ingang voor de fietsenkelder onder het stadshuis gemaakt.

De werkzaamheden aan het Willemsplein zijn begonnen (foto: Gemeente Tilburg)
De werkzaamheden aan het Willemsplein zijn begonnen (foto: Gemeente Tilburg)

Daarna volgt de aanleg van een waterberging waar overtollig regenwater naartoe kan en ook de Fontein van Beljon wordt aangepast. Het plein ligt nu nog verhoogd, maar komt even hoog te liggen als de rest van de straat. Er worden honderd nieuwe bomen in de grond geplant en niet in bakken. In de zomer van volgend jaar moet het Willemsplein helemaal klaar zijn en deel uitmaken van het Stadsforum.

Rijbaan minder
In het voorjaar van volgend jaar begint de herinrichting van de Paleisring en een klein deel van Schouwburgring. De grootste verandering is dat er een rijbaan voor het autoverkeer verdwijnt. Alleen bestemmingsverkeer is dan nog welkom.

De Paleisring blijft tijdens de werkzaamheden open voor het verkeer. Als het Stadsforum helemaal af is, verhuist de weekmarkt van het Koningsplein naar het nieuwe plein. Als de weekmarkt vertrokken is, komt ook op het Koningsplein ruimte voor meer groen.

Koningswei
Hoewel deze plannen nog niet helemaal definitief zijn, lijkt de Tilburgse binnenstad met de Koningswei zelfs een nieuw stadspark te krijgen. De bedoeling is dat dat verbonden wordt met de Piushaven.

De Koningswei moet een stadspark worden met een gras, bloemperken en bomen met voldoende ruimte voor ontspanning en recreatie. Het kleine parkeerterrein verdwijnt. Rond het nieuwe plein verrijzen ook twee appartementencomplexen met 367 woningen.

De Koningswei moet een echt stadspark worden (foto: ZUS i.o.v. gemeente Tilburg)
De Koningswei moet een echt stadspark worden (foto: ZUS i.o.v. gemeente Tilburg)

Alle plannen moeten de Tilburgse binnenstad gezelliger maken. De gemeente hoopt ook meer regenwater vast te houden en overlast te voorkomen bij extreme regenval. Daarnaast moet het ook koeler worden in de binnenstad. Bij alle plannen is ook rekening gehouden met de Tilburgse Kermis, want grote attracties blijven welkom in het gebied.

LEES OOK: Nu één grote zooi, straks een groene oase: Willemsplein in Tilburg gaat op de schop

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.