Man steekt zijn moeder dood na 'stemmen in zijn hoofd', tbs geëist

9 maart 2022 om 12:26 • Aangepast 9 maart 2022 om 18:27
nl
Een 44-jarige man uit Helmond die in september 2021 zijn moeder doodstak, heeft voor de rechtbank verklaard dat ‘stemmen in zijn hoofd' zeiden dat hij dat moest doen. De Helmonder bekende zijn daad al toen hij kort na de steekpartij het alarmnummer 112 belde. De man heeft psychische problemen en daarom eiste de officier van justitie tbs met dwangverpleging.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De verdachte had in de nacht van woensdag op donderdag 'de opdracht' gekregen. Op donderdagochtend had hij een knipmes in zijn zak gestoken, de fiets gepakt en was naar zijn ouders gefietst. In het huis aan het Lambertushof in Helmond stak hij zijn 68-jarige moeder Ineke meerdere keren in de hals.

In de rechtszaak vertelde de verdachte dat hij van de stemmen eigenlijk ook zijn vader moest doden, maar die was op dat moment niet thuis. Hij was naar een bloedprikpost en vond bij thuiskomst zijn gewonde vrouw, die korte tijd later overleed. Hun zoon werd kort daarna aangehouden. Hij had het bebloede mes nog bij zich en had bloedspetters op zijn T-shirt.

Schizofrenie
Onderzoek wees uit dat de verdachte door een psychose volledig ontoerekeningsvatbaar was toen hij zijn moeder neerstak. Hij heeft volgens deskundigen een ernstige en chronische psychische stoornis en hij heeft geen ziektebesef.

De man heeft een verleden met psychische problemen. Zo is eerder al schizofrenie vastgesteld. Ook gebruikt hij drugs en was hij regelmatig betrokken bij geweldsmisdrijven.

Passende maatregel
Volgens de officier van justitie Swinkels was tbs met dwangverpleging de enige passende maatregel in dit geval. Wel vond ze dat de man ondanks de psychose voldoende momenten had gehad om zich te bedenken. Ook de advocaat van de verdachte kon zich vinden in de geëiste maatregel.

De strafeis is in lijn met de wens van de geschokte familie. "Naast verdriet is er ook angst. De angst dat de verdachte vrijkomt en zijn plan afmaakt. De verdachte heeft namelijk aangegeven dat hij ook zijn vader om het leven wilde brengen die donderdagmiddag", zei de officier van justitie op zitting.

Emotioneel
Bij de rechtszitting lazen de zus van het slachtoffer, haar dochter en de vader van de verdachte drie emotionele slachtofferverklaringen voor. Zo vertelde de zus dat ze hoopt dat 'hij nooit meer vrijkomt'. "Wekelijks ging ik met zus wandelen, zij stippelde de meest mooie routes uit. Heel vaak vertelde ze over je dat ze ondanks alles van je hield. En juist haar heb je gedood." De verdachte hoorde de verklaringen lijdzaam aan.

LEES OOK:

Vrouw overleden na steekpartij in Helmond, opgepakte verdachte is familie

Helmonder (43) bekent in 112-gesprek dat hij zijn moeder doodde

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!