Boeren geven voedselpakketten aan gezinnen die Oekraïners opvangen

11 maart 2022 om 18:21 • Aangepast 14 maart 2022 om 10:43
nl
Mensen die oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne in huis halen, kunnen op hulp rekenen van boeren en tuinders uit Brabant. Ze schenken eigen producten en laten die bij gastgezinnen bezorgen. Vanaf 1 april worden die in voedselpakketten verspreid. “We willen de vluchtelingen een warm welkom heten,” aldus de ZLTO.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Die organisatie kwam met het idee voor de boerenpakketten. De humanitaire ramp voltrekt zich dichterbij dan je denkt, vertelt een woordvoerder van deze belangenorganisatie.

"Boeren voelen het aan hun stand verplicht."

Hij vindt het helemaal niet gek dat zijn achterban zo wil opkomen voor de vele ontheemden: “Onze mensen hebben een groot boerenhart en we voelen het aan onze stand verplicht deze actie in gang te zetten. En om eventuele andere ideeën te bundelen. Met boerenpakketten vol lokaal voedsel willen we de vluchtelingen een warm welkom geven. Ook worden hiermee de gastgezinnen die die mensen in huis nemen bedankt. Onbezoldigd.”

“Hiervoor is uiteraard wel geld nodig”, zegt de woordvoerder. Geld om de pakketten te verzamelen, te verpakken en te verzenden. Dat zal worden gedaan door maaltijdboxenbedrijf Boerschappen in Breda. De speciale dozen gaan bestaan uit zuivel-, vlees-, groente- en fruitproducten, eieren, aardappelen en bloemen.

"Elke bedrijf kan helpen."

Leveranciers van voer, gewasbeschermingsmiddelen en zaaigoed, maar ook klanten van boeren wordt gevraagd te doneren. Voor elke 1000 euro die met de actie wordt ingezameld, kunnen 75 pakketten worden samengesteld én bezorgd. De eerste ruim 20 mille is inmiddels binnen. De ZLTO werkt bij dit initiatief samen met zusterverenigingen in Limburg en het noorden van ons land. “Elk bedrijf kan helpen”, zo stelt de woordvoerder van de Brabantse belangenorganisatie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.