Marit ergert zich aan vooroordelen over tienermoeders: 'Toon eens respect'

14 maart 2022 om 07:00 • Aangepast 21 maart 2022 om 16:28
nl
Hardnekkige vooroordelen zijn het die de ronde doen over tienermoeders. En daar moet verandering in komen. Marit de Leeuw uit Drunen wil graag andere vrouwen uit Brabant steunen die op jonge leeftijd een kind hebben gekregen.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Marit werd op haar achttiende zwanger van Mattheo, dat was in juni 2020. “Helaas heerst er nog steeds een enorm stigma op tienermoeder zijn en dat wil ik verbreken", vertelt de Drunense aan de vooravond van een periode waarin mensen kunnen stemmen op de tienermoeder van het jaar.

"Een verrassing, maar ik heb nooit overwogen hem weg te laten halen."

“Het was een complete verrassing dat ik zwanger raakte. Ik was aan de pil. Het gebeurde eigenlijk zonder dat ik erg in had. Ik heb pds (prikkelbaredarmsyndroom) en had geregeld buikpijn. Daarom moest ik vaak naar het toilet en dan werkt de pil minder. Mijn dokter had me hiervoor niet gewaarschuwd. Al met wel spannend en de eerste paar dagen nadat het bekend was geworden, moest ik uiteraard wennen aan het idee. Daarna was ik superblij en ben ik er met mijn partner vol voor gegaan. Hij steunde me, net als de rest van de familie. Ik was meteen helemaal verliefd op Mattheo. Zo dankbaar dat ik überhaupt een kindje kon krijgen. Ik heb ook nooit overwogen om het weg te laten halen of Mattheo door iemand te laten adopteren.”

En toch kreeg ze wel vragen of opmerkingen in die richting. Marit (21) kan zich eraan ergeren. “Het is heel jammer dat mensen er zo over denken. Het is 2022! Het zijn allemaal vooroordelen. Dat tienermoeders niks goed doen en alleen maar drinken en blowen en hun kind verwaarlozen. Dat ze geen geld hebben om kinderen op te voeden, laat staan dat ze weten hoe kinderen opgevoed moeten worden. Mensen hebben me zelfs geadviseerd het weg te laten halen. Sommigen zeiden ook dat ik dom en zelf nog een kleuter ben.”

"Mijn partner en ik zijn al vijf jaar bij elkaar."

Nog zo’n vooroordeel waarmee Marit werd geconfronteerd: de vader is zeker niet meer in beeld. “Nou”, bezweert de Drunense, “we zijn nog gewoon bij elkaar, al vijf jaar. Er zijn geen financiële zorgen en we wonen niet bij onze ouders. Het gaat gewoon goed met ons en met jeugdzorg hebben we niks te maken. Allemaal suggesties die dus niet kloppen.”

“Toen ik zwanger was, kon ik er niet om lachen. Nu lach ik ze weg met filmpjes die we maken op TikTok, al krijgen we er ook wel eens haatreacties op. De mensen die zo denken, moeten vooroordelen links laten liggen en zich eerst eens verdiepen in de persoon achter een tienermoeder. Wij hebben een belangrijke keuze moeten maken, in het belang van het kind. Daarvoor zou eens meer respect moeten komen”, vertelt Marit, die als tienermoeder van het jaar dit graag van de daken zou willen schreeuwen. Zover is het nog lang niet.

"Mattheo heeft me zoveel mooie dingen gebracht."

Ondertussen genieten zij en haar partner met volle teugen van hun spruit. “Mattheo heeft me zoveel mooie dingen gebracht, kansen die ik anders niet had gekregen. Ik kijk door hem mooier tegen het leven aan.”

Marit en Mattheo (foto: Raymond Merkx).
Marit en Mattheo (foto: Raymond Merkx).

Er kan via https:tienermoedervanhet jaar.nl van 26 maart tot en met 9 april op de vrouwen gestemd worden die genomineerd zijn voor de titel ‘tienermoeder van het jaar’.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!