Video

Stemlokalen in 51 gemeenten al open voor raadsverkiezingen

14 maart 2022 om 09:00 • Aangepast 21 maart 2022 om 16:29
nl
De eerste stembureaus voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn maandagochtend om half acht of zelfs al iets eerder opengegaan. In de 51 Brabantse gemeenten waar een nieuwe gemeenteraad wordt gekozen, kan maandag en dinsdag namelijk al worden gestemd. Dus vóór de 'echte' verkiezingsdag op woensdag. Dat is mogelijk gemaakt in verband met corona. Zo wordt gezorgd voor een betere spreiding van kiezers.
Profielfoto van Sandra KagieProfielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Maandag en dinsdag zijn nog niet alle stembureaus in de verschillende gemeenten open. Dat is alleen op de echte verkiezingsdag het geval. Voor het vervroegd stemmen kan in elke gemeente in elk geval op één stembureau worden gestemd.

Stemmen als een ster bij 013
In Tilburg is dat bijvoorbeeld poppodium 013 waar je kunt ‘stemmen als een ster’. “Iedereen die hier komt stemmen kan een backstageroute volgen en komt uiteindelijk als een echte ster op het podium terecht”, vertelt voorzitter Kirsten Pulskens. “Vorig jaar, bij de landelijke verkiezingen, stonden hier lange rijen. Dat is nu niet zo. Maar dat hadden we ook niet verwacht omdat de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen altijd wat minder is.”

Wanneer je bij het poppodium hebt gestemd krijg je een heuse aftermovie van je stemervaring. “Leuk om te delen met vrienden, maar eigenlijk sta ik liever in de coulissen”, lacht een vrouw die rond negenen de kleine zaal van 013 binnen komt lopen. “Heerlijk zo vroeg op, lekker rustig.”

Deze aftermovie krijg je wanneer je stemt bij poppodium 013:

Een man die vorig jaar tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer ook in 013 stemde, kiest deze maandagmorgen opnieuw voor een speciale artiestenervaring. “Juist nu moet je gaan stemmen!”, zegt hij resoluut. “Zoals we in Tilburg zeggen: nie mauwen! Stemmen is niet vanzelfsprekend. Zeker niet in deze tijd met de oorlog in Oekraïne.”

Ook de vrouw die komt stemmen is het daarmee eens: “Misschien dat er meer mensen gaan stemmen nu. Dat mensen denken; wij mogen wel en zij niet. Ik verwacht meer stemmers dan vier jaar geleden.” Dan schiet ze even vol. “Die oorlog in Oekraïne komt heel dichtbij. Je hebt er geen vat op. Je hoopt dat het stopt bij de grens van Polen en als ze er overheen komen, dat we er tegenop kunnen boksen.”

Wachten op privacy instellingen...

Open tot 21.00 uur
Onder meer mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen dankzij het vervroegde stemmen een of twee dagen eerder hun stem uitbrengen. Maar ook wanneer je woensdag om een andere reden niet kunt gaan stemmen, bijvoorbeeld omdat je moet werken, kun je eerder je stem uitbrengen. Sommige stembureaus zijn maandagochtend al wat eerder opengegaan dan half acht. Dat mag. Ze mogen echter niet later sluiten dan negen uur 's avonds.

Niet in elke gemeente
In 51 van de 56 gemeenten in Brabant zijn deze dagen gemeenteraadsverkiezingen. Vanwege recente herindelingsverkiezingen wordt niet gestemd in de gemeenten Boxtel, Vught, Oisterwijk, Land van Cuijk en Maashorst.

Bekijk op het volgende kaartje waar stemlokalen in jouw gemeente zijn.

Wachten op privacy instellingen...

Alle verhalen over de gemeenteraadsverkiezingen vind je op onze themapagina.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!