Kwetsbare vrouwen gedwongen tot prostitutie: 7 verdachten opgepakt

15 maart 2022 om 07:00 • Aangepast 16 maart 2022 om 18:14
nl
In een groot onderzoek naar mensenhandel heeft de politie zeven verdachten aangehouden. Het gaat om vijf mannen en twee vrouwen. Volgens de politie en het Openbaar Ministerie gaat het om een criminele organisatie. De 38-jarige hoofdverdachte opereerde vanuit de regio Eindhoven.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

Onderzoek Harare begon vorig jaar en ontstond uit een ander onderzoek in het oosten van Nederland. Afgelopen september kwam de zaak bij de politie Oost-Brabant terecht, omdat de hoofdverdachte toen in Eindhoven woonde. Al snel kreeg de politie ook andere verdachten in het vizier.

De zeven verdachten werden op 1 februari al aangehouden, maar politie en OM maken dit nu pas bekend. Het gaat om:

  • Man, 38 jaar, Eindhoven
  • Vrouw, 33 jaar, Eindhoven
  • Vrouw, 38 jaar, Zeeland
  • Man, 32 jaar, Helmond
  • Man, 33 jaar, Apeldoorn
  • Man, 36 jaar, Apeldoorn
  • Man, 29 jaar, Helmond

Zes verdachten zijn inmiddels al voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hun voorarrest is verlengd. De 29-jarige man uit Helmond is niet voorgeleid.

"De hoofdverdachte fungeerde als hoofd van de organisatie."

Volgens de politie was binnen de criminele organisatie sprake van een duidelijke rolverdeling. Ronald van Hedel, chef van de afdeling vreemdelingenpolitie, identificatie en mensenhandel (AVIM): “De hoofdverdachte fungeerde als hoofd van de organisatie. Er was een rolverdeling in het ronselen van vrouwen, het regelen van locaties, het rondrijden van slachtoffers en het witwassen van geld.”

Negentien kwetsbare vrouwen zijn slachtoffer geworden van de criminele organisatie. Het gaat niet om minderjarigen. De vrouwen komen uit verschillende delen van het land en uit het buitenland. Sommige vrouwen kampen met verslavingen en schulden. Volgens teamchef Van Hedel werden ze via het internet geronseld. In een aantal gevallen zijn de vrouwen ook fysiek opgezocht. De vrouwen moesten vervolgens in de prostitutie werken. Het geld dat ze daarmee verdienden, moesten ze afstaan.

"Bij mensenhandel gaat het vaak om snel geld."

Het vermoeden bestaat dat de hoofdverdachte al enkele jaren actief was. Hij leidde een luxe leven, zonder dat hij legale inkomsten had. Van Hedel: “Bij mensenhandel gaat het vaak om snel geld. Het geld wordt meteen omgezet in dure merkkleding, horloges, woonartikelen of auto’s. Tijdens het onderzoek hebben we dit soort spullen in beslag genomen. We hebben zelfs een compleet huis leeggehaald.”

Volgens Van Hedel is mensenhandel complex. “Je moet dwang en uitbuiting kunnen aantonen, maar slachtoffers doen vaak geen aangifte. Dus aan de voorkant moeten we hier goed onderzoek naar doen. Dan is het aan de rechter om te beslissen of dat genoeg is. Aan de achterkant moeten we natuurlijk ook met de slachtoffers in gesprek en kijken of we hen uit deze situatie kunnen helpen.”

"Dit gebeurt ook in een normale wijk, straat of hotel."

Bij de politie komen nog altijd te weinig signalen binnen over mensenhandel. Daar verbaast Van Hedel zich wel over. “Mensenhandel gebeurt ook in een normale wijk, straat of hotel. Het moet opvallen als op een bepaalde plek in een straat auto’s stoppen waar mannen uitstappen, die na een korte periode een huis weer verlaten. Of dat in een hotelkamer continu mannen naar binnen en buiten gaan.” Hij doet daarom een beroep op iedereen die een verdachte situatie ziet: neem contact op met de politie/wijkagent, of meld het desnoods bij Meld Misdaad Anoniem.

Na de zeven arrestaties op 1 februari is recent nog een verdachte aangehouden. Weer vier andere verdachten zijn door de politie gehoord. Ze worden ervan verdacht een rol te hebben gespeeld in het faciliteren van seksuele uitbuiting. Denk bijvoorbeeld aan het rondrijden van de slachtoffers.

LEES OOK:

Mensenhandel: hoe vrijwillige prostitutie toch gedwongen blijkt

Seksuele uitbuiting zorgt voor veel verborgen leed: 'Een meisje van 16 achter de ramen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!