Koepel een nieuw thuis voor Oekraïners, Breda steekt handen uit de mouwen - Omroep Brabant
Video

Koepel een nieuw thuis voor Oekraïners, Breda steekt handen uit de mouwen

14 maart om 20:14 • Aangepast 18 maart om 11:52
nl
Poetsen, stofzuigen, een bed in elkaar zetten. Het zijn niet voor iedereen de meest favoriete bezigheden, maar deze dagen lijkt het wel alsof heel Breda hiervoor in actie wil komen. Honderden mensen zijn gemobiliseerd om de huisvesting van gevluchte Oekraïners in de voormalige Koepelgevangenis mogelijk te maken.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door
Hans Janssen & Imke van de Laar

Ondersteund door cadetten van de Koninklijke Militaire Academie in Breda wordt er met man en macht aan gewerkt om van de leegstaande Koepel een aangenaam vluchtoord te maken. De afgelopen dagen moest er het nodige schoongemaakt worden, zoals vloeren en de douches en toiletten in de voormalige cellen.

En nu zijn onder meer veel handjes nodig om tweehonderd IKEA-bedden in elkaar te schroeven. De Bredase vriendinnen Heidi Martens en Eveline Demoet zetten zich er graag voor in.

"Zo gaaf om te zien hoeveel mensen bezig zijn in De Koepel.“

"Wanneer je al die verschrikkelijke beelden op tv ziet, vanuit je veilige huiskamer, hoop je dat je wat kunt doen voor die slachtoffers. Toen op Facebook een oproep voorbij kwam, van het initiatief ‘Handjes voor de Koepel’, heb ik meteen mijn kans gegrepen om te kunnen helpen”, vertelt Heidi. “Het is zo gaaf om te zien hoeveel mensen hier bezig zijn, zo mooi om er deel van uit te mogen maken. Gelukkig weet mijn vriendin redelijk hoe je zo’n bed in elkaar kunt zetten. We gaan niet weg voordat de klus is geklaard.”

Heidi en Eveline zetten een bed in elkaar (foto: Imke van de Laar).
Heidi en Eveline zetten een bed in elkaar (foto: Imke van de Laar).

Ook Eveline vindt het de normaalste gang van zaken dat ze de handen uit de mouwen steekt voor de misschien wel tweehonderd mensen die, verjaagd door de Russen, hun heil in Breda komen zoeken. “Ik heb me meteen ingeschreven toen bekend was geworden dat er vrijwilligers nodig waren. Het is het enige wat je kunt doen en het voelt goed om je nuttig te maken, om iemand een veilige slaapplek te kunnen bieden”, vertelt de Bredase.

Burgemeester Paul Depla weet nog niet vanaf wanneer de eerste verdrevenen opgevangen worden. Eén ding staat voor hem als een paal boven water: Breda zal er klaar voor zijn. Depla kwam maandag een kijkje nemen in de Koepel en was enorm onder de indruk van het enthousiasme en de inzet van zijn stadgenoten. Hij wilde de spirit die er in zijn stad heerst zelf proeven.

"Ik ben apetrots, Breda brengt echt samen."

“Dit is echt indrukwekkend. Ik ben apentrots hoe Bredanaars al dagen achter elkaar mensen in nood welkom willen gaan heten”, vertelt Depla. “Het is te gek voor woorden wat hier allemaal mogelijk wordt gemaakt. Ze zeggen vaak ‘Breda brengt samen’, maar hier wordt getoond wat het betekent. Hier wordt een dorp ingericht voor al die mensen die gastvrij worden ontvangen zolang het nodig is.. Maar iedereen wil ook dat die oorlog stopt en dat al degenen die huis en haard achter hebben moeten laten zo snel mogelijk weer naar huis kunnen. Waar ze hun hart, hun familie en een verleden hebben en hopelijk ook snel een toekomst.”

Depla is niet alleen super te spreken over zijn eigen inwoners. Volgens de Bredase burgemeester tonen veel meer plaatsen in Brabant zich van hun beste kant. “Ik weet gewoon dat ook elders in de provincie mensen die het nodig hebben gastvrij zullen worden ontvangen”, zo meent Depla.

LEES OOK:

Oekraïense vluchtelingen in voormalige gevangenis De Koepel in Breda

Honderden opvangplekken voor Oekraïners: gemeenten tonen zich gastvrij

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.