Honderden opvangplekken voor Oekraïners: gemeenten tonen zich gastvrij

10 maart 2022 om 20:07 • Aangepast 11 maart 2022 om 19:52
nl
Steeds meer gemeenten slagen erin om opvangplekken voor mensen uit Oekraïne aan te bieden. In Eindhoven, Hilvarenbeek en Roosendaal worden vanaf vrijdag tientallen oorlogsvluchtelingen ondergebracht. In Breda, zo werd eerder deze week al bekend, kunnen vanaf maandag bijna vierhonderd Oekraïners terecht in de voormalige Koepelgevangenis.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Oosterhout heeft plek voor 134 getroffenen van het oorlogsgeweld, maar het is nog niet duidelijk of en wanneer hiervan gebruik wordt gemaakt. Verder wordt onder meer in Best hard gewerkt om snel Oekraïners te kunnen onderbrengen.

Deze opvangplekken zijn tot nu toe bekend:

- In Roosendaal wordt een vestiging van zorgorganisatie Groenhuysen, De Brink, in gereedheid gebracht. Het gebouw staat sinds eind vorig jaar leeg. Het zou gesloopt worden omdat er plannen zijn voor een nieuwe woonvoorziening voor ouderen in Roosendaal. In De Brink is ruimte voor 55 gezinnen van gemiddeld drie personen. Ook een andere dependance van Groenhuysen, Moerweide, zal worden ingericht voor tijdelijke bewoning. Wethouder René van Ginderen: “We hebben als gemeente veel opvang te organiseren in de komende tijd en Groenhuysen stond meteen klaar om dit met ons op te lossen.”

- Tachtig mensen uit Oekraïne zijn vanaf vrijdag welkom op Landgoed de Nieuwe Erf in Diessen. Dit complex bestaat uit vergader- en feestruimten. Ook wordt het geregeld gebruikt voor mensen die er vakantie willen vieren. De gemeente Hilvarenbeek, waar Diessen onder valt, is nog in gesprek over een tweede plek met twintig extra opvangplekken. Burgemeester Evert Weys: “De afgelopen dagen is er hard gewerkt om de komst van deze groep mensen voor te bereiden. Vanaf vrijdag kunnen zij rekenen op een bed, een maaltijd, een plek waar zij zich kunnen wassen en ruimte om te ontspannen.”

- Binnen twee weken kan de gemeente Oosterhout de eerste vijftig opvangplaatsen voor gezinnen en alleenstaanden beschikbaar hebben. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van twee verdiepingen die leeg staan in het Amphia Ziekenhuis aan de Pasteurlaan. Vanaf begin april is de gemeente zelf gastheer, want dan is een vleugel van het stadhuis veranderd in een opvang compleet met woonkamers en sanitaire voorzieningen. Ook de Broeders van de Paulus Abdij willen een duit in het zakje doen. Binnen twee maanden kunnen er tien Oekraïense gezinnen terecht. Als de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant ingaat op het aanbod van de gemeente, dan zullen de huidige bewoners en omwonenden van de betreffende locaties worden ingelicht.

- De gemeente Best is aan de slag gegaan om De Schakel in te richten als tijdelijke noodopvang. In het schoolgebouw moeten toilet- en doucheruimtes komen en lokalen moeten ingericht worden met meubels. Het is niet bekend wanneer de eerste mensen uit Oekraïne zich melden in Best. Evenmin is duidelijk op hoeveel vluchtelingen de gemeente rekent. Ze werkt bij de opvang overigens samen met Woonstichting ‘thuis.

Wachten op privacy instellingen...

- Alle vluchtelingen uit Oekraïne die naar Eindhoven komen, melden zich vanaf vrijdag eerst bij Microlab op Strijp-S in Eindhoven, zo werd donderdag bekend. Hier worden ze dan geregistreerd en kunnen ze er een paar dagen blijven. Microlab is een pand vol kantoorruimtes waar donderdag nog druk werd gewerkt om de eerste vluchtelingen op te kunnen vangen.

- De gemeente Breda heeft voor De Koepel gekozen, omdat dit complex snel beschikbaar en bewoonbaar is. Ook kent het genoeg voorzieningen zoals douches en toiletten. Vanaf deze donderdag wordt Sportcentrum De Scharen al gebruikt voor de noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Vluchtelingen krijgen hier een paar dagen onderdak voordat zij naar De Koepel of een andere opvangplek in de regio gaan.

- 140 mensen, zoveel wil de gemeente Land van Cuijk er gaan plaatsen. Ze bekijkt de mogelijkheden voor huisvesting op enkele grotere locaties, waar mensen bovendien langer kunnen verblijven. De gemeente is ook druk in de weer om voor de gasten uit Oost-Europa zaken te regelen op gebieden als onderwijs, gezondheid, veiligheid en werk en inkomen. De gemeente trekt hierbij op met Sociom, een organisatie voor soicaal werk, Vluchtelingenwerk en onderwijsorganisaties.

- De gemeente Geertruidenberg is door de Veiligheidsregio gevraagd om 75 Oekraïense vluchtelingen voor minimaal 10 maanden onderdak te bieden. Ze heeft vier locaties op het oog waar op korte termijn deze ontheemden terecht zouden kunnen. Het gaat om Cultureel Centrum De Schattelijn in Geertruidenberg en drie gebouwen in Raamsdonksveer.

- In Steenbergen komt naar verwachting ruimte voor 75 gezinnen, zo laat de gemeente weten. "Een eerste inventarisatie wijst erop dat we mogelijk zo’n 75 gezinnen kunnen opvangen, verspreid over alle kernen van onze gemeente”, vertelt burgemeester Ruud van den Belt. Recreatiebedrijven, horecagelegenheden en particulieren hebben zich volgens hem bereid getoond om mensen op te vangen, in kleinere en grotere aantallen.

LEES OOK:

Oekraïense vluchtelingen worden in Eindhoven opgevangen in Microlab

Opvanglocaties voor Oekraïners aangemeld bij veiligheidsregio's

Oekraïense vluchtelingen in voormalige gevangenis De Koepel in Breda

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!