Liveblog

Brabant kiest: Oss is niet langer een SP-bolwerk

17 maart 2022 om 09:45 • Aangepast 18 maart 2022 om 10:05
nl
In dit liveblog houden we je op de hoogte van het belangrijkste nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen.
Profielfoto van ANP & redactie
Geschreven door
ANP & redactie
  • De uitslagen van alle gemeenten zijn binnen, uitslag Eindhoven nog niet definitief.
  • Lokale partijen boeken grootste winst
  • Bijna overal fors lagere opkomst

Liveblog

12.04

Eindhoven kan niet zeggen waarom het zo lang duurt

De gemeente Eindhoven is samen met Amsterdam de enige gemeente in Nederland die nog geen voorlopige einduitslag hebben van de gemeenteraadsverkiezingen. Woensdagavond maakte Eindhoven een uitslag bekend op basis van 95 procent van de stemmen.

Volgens een woordvoerder komt er donderdagavond een uitslag op basis van honderd procent van de stemmen. Op maandag wordt de definitieve uitslag bekend. Een reden waarom ze later zijn dan andere gemeenten kan de woordvoerder niet geven.

11.40

SP-bolwerk in Oss valt uit elkaar

Ossenaren hebben het SP-bolwerk in hun stad uit elkaar zien vallen. Is dat het eind van een tijdperk, of wordt het tij nog gekeerd? De SP is de tweede partij geworden, met 19,9 procent van de stemmen. De lokale partij VDG (Voor De Gemeenschap) staat bovenaan met 26,1 procent. Deze Ossenaren denken er het hunne van.

11.24

Hoe heeft 'jouw' partij het gedaan in andere gemeenten?

In onderstaand kaartje kun je vergelijken hoe jouw favoriete partij het in andere gemeenten heeft gedaan.

Wachten op privacy instellingen...
11.10

Tilburgers over de verkiezingsuitslag

GroenLinks als grote winnaar en het verlies van Lijst Smolders: sommigen vinden het goed nieuws, anderen zijn er minder blij mee. Of zoals een van hen zegt: "Als ik straks maar niet met paard en wagen over de Cityring hoef, in plaats van de auto."

10.25

In Alphen-Chaam de hoogste opkomst

De gemeente Alphen-Chaam heeft van alle Brabantse gemeenten de hoogte opkomst: 63,2 procent van de kiesgerechtigden is daar naar de stembus geweest.

Een hoge verkiezingsopkomst is gebruikelijk in die gemeente: vier jaar geleden bij de vorige verkiezingen was de opkomst nog net iets hoger: 63,4 procent.

10.05

Opkomst in Roosendaal het laagst

In Roosendaal is slechts 39,7 procent van de stemgerechtigden ook naar de stembus geweest, blijkt uit de voorlopige cijfers. Dat is de laagste opkomst in Brabant.

Dat is overigens nét niet het laagste aantal van Nederland. Die titel is voor de gemeente Rotterdam, waar 38,9 procent van de stemgerechtigden ook is gaan stemmen.

Kijk in dit kaartje hoe de opkomst in jouw gemeente is:

Wachten op privacy instellingen...
09.59

Helmond heeft niet langer de laagste opkomst

De opkomst in Helmond leek gisteravond nog het laagst van heel Brabant te worden. Maar de gecorrigeerde cijfers van donderdagochtend laten een ander beeld zien: 46,7 procent van de stemgerechtigde inwoners heeft de gang naar de stembus gemaakt.

In Helmond werd GroenLinks de grote winnaar, met 16,5 procent van de stemmen. Op de voet gevolgd door de VVD die 16,2 procent van de stemmen binnenhaalde.

09.30

Ook in de Reusel-De Mierden een absolute meerderheid

De partij Samenwerking Reusel-De Mierden heeft in die gemeente een absolute meerderheid gehaald. 50,4 procent van de stemmen werd op die partij uitgebracht, blijkt uit de voorlopige uitslagen.

Dat betekent nog niet dat de partij ook in zetels de meerderheid heeft: door de zetelverdeling lijkt de partij in de voorlopige uitslag nu uit te komen op 7 van de 15 zetels. Het CDA krijgt er 3, VVD en PvdA ieder twee en D66 1 zetel.

09.16

Absolute meerderheid voor HOI Werkt in Hilvarenbeek

In Hilvarenbeek heeft een lokale partij een absolute meerderheid in de gemeenteraad. HOI Werkt heeft er 51,5 procent van de stemmen gehaald, blijkt uit de voorlopige uitslagen. Dat vertaalt zich naar 9 zetels in de raad.

VVD en CDA halen respectievelijk 5 en 3 zetels.

09.06

Eindhoven komt maandag met definitieve uitslag

In Eindhoven is 95 procent van de stemmen geteld donderdagochtend en is de uitslag zoals we die nu kennen dus een voorlopige uitslag. Dat blijft ook nog even zo: maandag komt de gemeente met een definitieve uitslag.

In Eindhoven is GroenLinks de grootste partij geworden, met ruim 18 procent van de stemmen.

08.44

Hans Smolders is teleurgesteld

In Tilburg heeft de partij van Hans Smolders een stevig verlies moeten incasseren. Het is een teleurstelling voor de Tilburger maar hij houdt moed. Zestig procent van de Tilburgers is niet gaan stemmen en juist dáár zitten zijn sympathisanten, zo redeneert hij.

08.17

Reacties uit Eindhoven

GroenLinks is de grote winnaar en Volt is nieuw in de gemeenteraad in Eindhoven. Het zorgde voor opgetogen reacties in het Eindhovense.

08.01

Coalitie in Den Bosch wil best in dezelfde formatie door

De coalitie in Den Bosch heeft het goed gedaan, ziet verslaggever Jan Peels. Wethouder Mike van der Geld van D66: "We gaan een informateur aanstellen om te kijken of we in deze coalitie doorgaan. Wat D66 betreft willen we ambitieus zijn. We moeten als provinciehoofdstad stappen gaan zetten op het gebied van wonen, klimaat en onderwijs. Dat vind ik heel belangrijk."

07.34

In Tilburg is GroenLinks de grote winnaar

In Tilburg is GroenLinks onder leiding van lijsttrekker Esmah Lahlah de grote winnaar. Lahlah is uiteraard erg blij met die prestatie. Al wil ze niet spreken van het 'Esmah Lahlah-effect'.

07.29

Partij voor de Dieren krijgt twee zetels in Breda

Lijsttrekker Janneke van Lierop van de Partij voor de Dieren is blij dat ze met twee zetels nieuws in de gemeenteraad komt in Breda. "Wat meer de fiets naar voren en de auto naar achteren", is haar plan voor de komende raadsperiode.

03.09

Lokale partijen grootste winnaars

Lokale partijen zijn opnieuw veruit de grootste geworden bij de gemeenteraadsverkiezingen. Na het tellen van 98,5 procent van de stemmen komen de lokalen uit op 36,4 procent van de stemmen, blijkt uit voorlopige uitslagen via het ANP. Omgerekend zijn dat al 3398 van de in totaal 8237 raadszetels die nu zijn te verdelen over 333 gemeenten.

03.03

Opkomst gemeenteraadsverkiezingen 50 procent

Nadat van 327 gemeenten de stemmen zijn geteld, dat is na het tellen van 98,5 procent, blijkt dat 50,3 procent van de kiesgerechtigden in Nederland naar de stembus is gekomen. In 2018, bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, ging 54,1 procent stemmen.

In Roosendaal en Tilburg ging minder dan 40 procent naar de stembus. Dit jaar zijn er minder blanco stemmen en ongeldige stemmen uitgebracht: 35 procent minder blanco en 39 procent minder ongeldige. Sommige mensen stemmen blanco, om aan te geven dat ze geen enkele kandidaat geschikt genoeg achten. Blanco en ongeldige stemmen tellen wel mee als de opkomst wordt bepaald.

01.27

GroenLinks voorlopig grootste partij in Eindhoven

GroenLinks is met 9 zetels de grootste partij in Eindhoven geworden. De partij heeft stuivertje gewisseld met de VVD, die in 2018 nipt van GroenLinks won. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag na het tellen van 95 procent van de stemmen. De gemeente Eindhoven meldt dat ze donderdagavond met een definitieve uitslag komt.

De VVD heeft bij de raadsverkiezingen 11,5 procent van de stemmen behaald, in 2018 was dat 14,8 procent. GroenLinks heeft 18,2 procent van de Eindhovense kiezers achter zich gekregen, tegen 14,5 procent in 2018.

De drie nieuwkomers - Volt, Forum voor Democratie en Partij voor de Dieren - hebben samen 5 zetels behaald. Volt en de Partij voor de Dieren komen elk met 2 zetels in de raad. Forum voor Democratie heeft 1 van de 45 raadszetels in Eindhoven behaald.

De ChristenUnie verdwijnt uit de Eindhovense raad. Het CDA wint licht. D66, SP, PvdA incasseren verlies. De Lijst Pim Fortuijn ziet 1 van haar huidige 2 zetels verdampen. De opkomst was met 41,6 procent lager dan in 2018. Toen bracht 46,4 procent van de kiezers zijn stem uit.

00.12

Bijna overal fors lagere opkomst, Helmond weer het laagste

Helmond heeft wederom laag gescoord als het gaat om de opkomstcijfers voor de gemeenteraadsverkiezingen: 39,3 procent. Ook in andere gemeenten zijn er minder mensen naar de stembus gegaan.

Helmond had vier jaar geleden met 42 procent de laagste opkomst van het hele land en ook nu zijn de inwoners niet warm gelopen voor de verkiezingen.

Tilburg had de stemmen al vroeg geteld, maar er waren dan ook niet zoveel mensen komen opdagen. Ook daar zorgden de cijfers voor teleurgestelde gezichten op de uitslagenavond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.