Deze partijen hebben zoveel stemmen dat ze in hun eentje aan de slag kunnen

17 maart 2022 om 16:00 • Aangepast 18 maart 2022 om 10:12
nl
Waar de meeste partijen op zoek moeten naar coalitiepartners om een college mee te kunnen vormen, zijn er een paar die het in principe helemaal alleen kunnen gaan doen. HOI Werkt in Hilvarenbeek en Samenwerking Reusel-de Mierden haalden als enige in Brabant een absolute meerderheid van de stemmen: meer dan de helft.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Dat ze het alleen kúnnen, betekent overigens niet dat ze het ook alleen wíllen doen. Zowel HOI Werkt als Samenwerking Reusel-De Mierden wil graag een coalitie vormen met andere partijen.

"Het is nog niet helemaal geland", zegt lijsttrekker Ko Hamelink van HOI Werkt the morning after. "We gaan in ieder geval het initiatief nemen en wat ons betreft zetten we de samenwerking van de laatste vier jaar door."

"Het is ongezond voor de gemeentepolitiek om alles alleen te willen doen."

Zo denken ze er ook over bij Samenwerking Reusel-De Mierden, vertelt lijsttrekker Niels Huijbregts: "We heten niet voor niets 'Samenwerking'. Het zou inderdaad in ons eentje kunnen, maar ik denk dat het ongezond is voor de gemeentepolitiek om alles alleen te willen doen."

De partijen die een meerderheid van de stemmen hebben gehaald, hebben een aantal dingen met elkaar gemeen. Ze hebben allebei een jonge politiek talent als lijsttrekker: Ko en Niels zijn allebei twintigers en hebben allebei ook al de nodige ervaring in de gemeentepolitiek. En: ze leiden een lokale partij.

"We willen een basisschool in elke dorpskern."

"We zijn denk ik niet in een hokje te plaatsen van links of rechts", zegt Ko Hamelink. "We zijn een lokale partij met eigen uitgangspunten. Kleinschaligheid bijvoorbeeld, is een belangrijk punt waarop we beslissingen wegen, en duurzaamheid." .

Daar herkent Niels Huijbregts zich in. "De lokale partijen proberen echt onafhankelijk en lokaal te bekijken wat voor de eigen inwoners goed is. Het betekent dat je dicht bij de inwoners staat."

Voor Reusel-De Mierden betekent dat wat hem betreft bijvoorbeeld dat de dorpskernen leefbaar blijven. "We willen groot vrachtverkeer weren uit de kernen. En de dorpspleinen revitaliseren. Zorgen dat er een gemeenschapshuis blijft, en een basisschool in elke kern."

Lees het laatste nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen in ons liveblog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!