Fokker-fabrieken in Hoogerheide en Helmond dicht, personeel moet verhuizen

18 maart 2022 om 16:46 • Aangepast 28 maart 2022 om 16:23
nl
De Fokker-fabrieken in Hoogerheide en Helmond gaan dicht. Er gaan in principe geen banen verloren, het personeel gaat in Papendrecht werken. Dat is vanaf Helmond meer dan honderd kilometer rijden. Een ritje Hoogerheide - Papendrecht is 75 kilometer. Vakbonden FNV en CNV zijn er niet blij mee. Fokker Techniek, dat het onderhoud doet aan passagiersvliegtuigen, blijft wel in Hoogerheide.
Profielfoto van Fieke NobelProfielfoto van ANP
Geschreven door
Fieke Nobel & ANP

Personeel is vrijdag over de verhuizingen ingelicht. De sluiting van de fabriek in Helmond, waar Fokker onder andere landingsgestellen maakt, zou dit jaar al moeten plaatsvinden. Bij die locatie werken zo'n 350 gespecialiseerde vakkrachten, waarvan zo'n honderd op uitzendbasis.

In Hoogerheide worden kabelbomen voor vliegtuigen gemaakt. Bij dit onderdeel werken achthonderd mensen, waarvan zo'n driehonderd op uitzendbasis. De fabriek moet uiteindelijk in 2023 op slot gaan.

Werknemers van de twee locaties zal worden gevraagd om in Papendrecht te komen werken. Daar zullen dan 1800 werknemers werken. Met de verhuizing wil het bedrijf kosten besparen.

Onderhandelingen
De krapte op de arbeidsmarkt speelt mogelijk in het voordeel van de werknemers. Fokker wil volgens de vakbonden CNV en FNV het personeel niet verliezen. Dat kan een opening zijn bij de onderhandelingen met het bedrijf over regelingen zoals een tegemoetkoming in tijd en geld, waarover binnenkort zal worden gesproken, zeggen de bonden.

FNV en CNV zullen medewerkers op de locaties volgende week bijpraten. Ze adviseren het personeel nog niet met regelingen akkoord te gaan, omdat ze daarmee mogelijk het recht op verdere compensatie kunnen verliezen.

De Helmondse wethouder Economie noemt het bij monde van zijn woordvoerster "uiteraard heel spijtig" dat de fabriek naar Papendrecht vertrekt. "Het is ook jammer van de kennis en kunde, maar we snappen dat de afweging zorgvuldig is gemaakt. Maar mensen die niet mee willen kunnen we in deze brainportregio, een regio waar technische mensen altijd heel hard nodig zijn, goed gebruiken."

LEES OOK:

Vliegtuigmonteurs zijn niet aan te slepen nu we weer vaker op reis gaan

Deukjes en scheurtjes in vliegtuigen: deze drone vindt ze allemaal

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!