Starters hebben in Tilburg helft minder spaargeld nodig voor eigen koophuis

23 maart 2022 om 18:41 • Aangepast 24 maart 2022 om 10:49
nl
Op de Tilburgse woningmarkt hoeft de alleenstaande starter bijna de helft minder spaargeld in te leggen voor de koop van zijn eerste huis dan in andere Brabantse grote steden. Dat blijkt de Eigengeldkaart over 2022 van Independer.
Profielfoto van Marjo van YperenProfielfoto van Omroep Tilburg
Geschreven door
Marjo van Yperen & Omroep Tilburg

Doordat de huizenprijzen zo hard stijgen is enkel een hypotheek afsluiten vaak niet meer voldoende om een huis te kopen. Kopers nemen een eigen bedrag mee voor het aanschaffen van een huis. “Dit bedrag is nog extra bovenop de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om spaargeld of een schenking”, legt hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer uit.

In Tilburg is de eigen inleg gemiddeld 58.000 euro. Het gaat hierbij om woningen met een oppervlakte van tussen de 40 en 120 vierkante meter. Dat is een flink bedrag, maar in de andere Brabantse grote steden is dit nóg hoger.

Twee keer zoveel
Breda is koploper in Brabant wat betreft de eigen inleg. Daar moet je gemiddeld 114.000 euro spaargeld meenemen als alleenstaande starter. Dat is bijna twee keer zoveel als in Tilburg. In Den Bosch moet je gemiddeld 106.000 euro eigen geld bijleggen en in Eindhoven heb je 90.000 euro nodig.

De eigen inleg hangt af van je inkomen en de prijs van het huis dat je wil kopen. Singles met een modaal inkomen van 38.000 euro bruto per jaar, hebben in Tilburg 63.000 euro aan eigen geld nodig. Vooral voor grotere huizen van 100 of 120 vierkante meter moet veel geld bijgelegd worden, bij kleinere woningen is dit logischerwijs minder.

Kleiner is goedkoper
Een alleenstaande starter heeft niet per se een groot huis nodig en dat scheelt ook flink wat spaargeld. Met een modaal inkomen hoef je in Tilburg slechts 4370 euro in te leggen voor een woning van veertig vierkante meter. Dat is een groot verschil met Den Bosch, Breda en Eindhoven. Daar moet je voor dezelfde woning gemiddeld 24.000 euro eigen geld meenemen.

Wachten op privacy instellingen...

Doordat er vaak ook nog flink overboden wordt op een huis, lopen de kosten nog hoger op, volgens Lankreijer: “Vreemd genoeg moet je nu in je tienerjaren al gaan sparen voor je eigen huis later.”

LEES OOK:

Alleenstaande heeft ruim 30.000 euro spaargeld nodig voor koop eerste huis

Dit kost een huis gemiddeld in jouw gemeente

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!