Spookslot in de Efteling moet blijven, vindt erfgoedvereniging - Omroep Brabant

Spookslot in de Efteling moet blijven, vindt erfgoedvereniging

24 maart om 12:29 • Aangepast 25 maart om 12:00
nl
"Het Spookslot in de Efteling verdient het om als hoofdshow behouden te blijven, ook al is het technisch gezien ongetwijfeld verouderd." Dat vindt directeur Karel Loeff van erfgoedvereniging Bond Heemschut. Hij vindt dat attracties die van oudsher in de 70-jarige Efteling hebben gestaan, zoals de stoomcarrousel, rijksmonument zouden moeten worden.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De vereniging wil dat de Efteling de voorgenomen sloop van het Spookslot uitstelt, totdat het park heeft bepaald hoe het wil omgaan met het eigen erfgoed. Daar is nu volgens Karel geen beleid voor. Hij noemt de attractie een 'belangrijke waarde' voor de Efteling zelf en denkt dat het park veel fans van het eerste uur gaat verliezen als alle vernieuwingsplannen doorgaan.

"Het Spookslot verdient geen bot sloopbesluit."

"Hoewel geen ontwerp van Anton Pieck zelf, is het Spookslot een belangrijke attractie die geen bot sloopbesluit verdient", schrijft Heemschut in een brief aan de Efteling.

Volgens directeur Loeff van Bond Heemschut worden oude objecten vernietigd om plaats te maken voor nieuwe attracties, terwijl dit cultureel erfgoed juist bepalend is voor de historie van de Efteling. Zijn organisatie maakt zich grote zorgen over historische onderdelen die uit het park verdwijnen.

De vereniging denkt dat de Efteling er vanuit de bedrijfsvoering niet veel voor voelt dat oude attracties tot rijksmonument worden verklaard. Daarom wil Bond Heemschut dat er zorgvuldig wordt omgegaan met verwijderde onderdelen, zoals het beeld van Monsieur Cannibale en de walvis van Polka Marina, zodat die Efteling-elementen wel bewaard blijven.

De Efteling gaat het Spookslot slopen om plaats te maken voor een nieuwe attractie en een nieuw themagebied.

"We zijn ons heel bewust van de waarde."

De Efteling herkent zich niet in de uitspraken van Loeff: “We zijn ons heel bewust van de waarde en het is onze bedoeling om ervoor te zorgen dat de Efteling voor vele generaties blijft bestaan", benadrukt een woordvoerder van het park. "Daarom pakken we diverse sprookjes en attracties aan, zodat die oude pracht kan worden behouden voor volgende generaties.” Ook benadrukt het pretpark naar ‘historische en emotionele waarde’ te kijken voordat een attractie gesloopt wordt.

LEES OOK:

'Nieuwe Efteling-attractie houdt thema spookslot, werktitel Danse macabre'

Fans over sloop Spookslot: 'Langzaam verdwijnt de Efteling van onze jeugd'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone