Taghi vindt stopzetten berichtensysteem eMates 'onterecht en onnodig'

29 maart 2022 om 22:45 • Aangepast 30 maart 2022 om 22:35
nl
Het stilleggen van eMates, een berichtensysteem waarmee gevangenen met de buitenwereld kunnen communiceren, is onnodig en onterecht. Dat laat Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo, weten via zijn advocaat. Taghi zit vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Dat meldt het AD dinsdag.

Onlangs kwamen berichten naar buiten dat hij in de EBI onbeperkt en zonder veel toezicht gebruik kon maken van eMates. Volgens het Openbaar Ministerie ontstond zo het risico dat hij ook vanuit de gevangenis crimineel kon blijven handelen.

'Berichten wel gecontroleerd'
Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming schortte daarop het gebruik van de elektronische dienst op. Daar is Taghi niet over te spreken, laat zijn advocaat Inez Weski nu via een brief weten. "Uit de al langer lopende detentieprocedures van cliënt blijkt immers dat alle communicatie via eMates (net zoals bezoek en telefonische contacten) van cliënt wel degelijk gecontroleerd werd."

Volgens Taghi is de dienst slechts een digitalisering van de mogelijkheid om brieven te versturen, "waar juist iedere gedetineerde onbeperkt recht op heeft".

LEES OOK: Berichten Taghi vanuit PI Vught aanleiding stilleggen berichtenservice

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!