Teleurstelling in Tilburg en Breda: landelijke wietproef weer uitgesteld

30 maart 2022 om 13:08 • Aangepast 1 april 2022 om 00:22
nl
Het experiment met legaal geteelde wiet en hasj is opnieuw uitgesteld. Dit tot grote teleurstelling van burgemeesters Theo Weterings van Tilburg en Paul Depla van Breda, lieten zij weten aan Omroep Brabant. Tilburg en Breda zijn twee van de tien gemeenten die meedoen aan de proef.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat de zogeheten wietproef pas in het tweede kwartaal van 2023 van start kan gaan, staat te lezen in een brief aan de Tweede Kamer die woensdag werd verstuurd. Eerder werd nog uitgegaan van de tweede helft van 2022.

“We willen vooruit”, zegt een woordvoerder van de gemeente Tilburg namens de burgemeester. “Het huidige softdrugsbeleid is failliet. We willen het anders en daarvoor is dit experiment nodig.”

Voor Tilburg is uitstel geen afstel. “We blijven onderdeel van het experiment en we blijven in gesprek met het ministerie”, zegt de woordvoerder. “Daarbij hopen we dat Kamerleden nu vragen gaan stellen over de nieuwe vertraging.”

Ook voor burgemeester Paul Depla van Breda duurt het te lang. “Het is nu 2022 en de start van het experiment wordt weer uitgesteld. Dat is voor iedereen die betrokken is bij het experiment zeer teleurstellend. Ik hoop ook dat van uitstel geen afstel komt. Beter om te kijken of er lokaal versnellingen mogelijk zijn.”

Voor de Bredase burgemeester moet het experiment ook goed en zorgvuldig worden uitgevoerd. “Dat betekent dat we op zijn vroegst in 2026 klaar zijn. Dat houdt in dat we dan al meer dan negen jaar bezig zijn over dit onderwerp, en ook al die tijd commitment vragen van de coffeeshophouders, gemeenten en telers.”

Knelpunten volgens ministerie
Het ministerie verwacht dat er pas in de eerste helft van volgend jaar genoeg wiet is dat aan de kwaliteitseisen voldoet. Daarnaast moeten er ook genoeg verschillende soorten wiet zijn om de deelnemende coffeeshops te bevoorraden.

Van de tien beoogde telers die de cannabis moeten gaan kweken, zijn er tot dusver acht aangewezen. Het ministerie schrijft in de Kamerbrief dat het selecteren van de telers langer duurt dan verwacht. Een aantal telers heeft problemen met het vinden van een locatie.

Ook hebben sommige aangewezen telers problemen om een bankrekening te openen. Banken zijn verplicht om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan en daarom zien banken 'belemmeringen'. Met onder meer het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank zoekt het Ministerie van Volksgezondheid naar oplossingen.

'Overgangsfase'
Als alle voorbereidingen in het tweede kwartaal van 2023 daadwerkelijk zijn afgerond, kan de 'overgangsfase' beginnen. In die zes weken kunnen coffeeshops het legale en illegale aanbod nog naast elkaar verkopen. Daarna mogen coffeeshops in de deelnemende gemeenten gedurende vier jaar alleen nog het legale aanbod verkopen.

Het experiment stond al in het coalitieakkoord van het vorige kabinet, dat in 2017 aantrad. De huidige coalitie heeft afgesproken het experiment uit te breiden met een grote stad. Dit naast de tien gemeenten, waaronder Tilburg en Breda, die al langer meedoen.

LEES OOK:

Wietexperiment in onder meer Breda en Tilburg opnieuw vertraagd

Landelijke wietproef op de lange baan vanwege coronacrisis

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.