Minder klachten overlast vliegbasis Volkel: 'Door oorlog in Oekraïne' - Omroep Brabant

Minder klachten overlast vliegbasis Volkel: 'Door oorlog in Oekraïne'

31 maart 2022 om 07:00 • Aangepast 31 maart 2022 om 10:52
nl
Sinds de oorlog in Oekraïne zijn er bij defensie veel minder klachten over geluidsoverlast van Vliegbasis Volkel binnenkomen. Ten opzichte van de maand februari gaat het om een daling van bijna tachtig procent. Volgens een woordvoerder van de vliegbasis heeft dat waarschijnlijk alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Een verklaring voor de sterke daling is de oorlog in Oekraïne en de deelname aan de NAVO-missie in Oost-Europa, vermoedt de woordvoerder. "Sinds het moment dat wij worden ingezet, is het aantal klachten sterk afgenomen. Omwonenden zien nu de noodzaak in van ons werk. Daardoor is er meer acceptatie van geluid", licht woordvoerder André Bongers van de vliegbasis toe.

In deze nog lopende maand kwamen er vooralsnog 33 klachten binnen over geluidsoverlast, veroorzaakt door opstijgende of landende gevechtsvliegtuigen. Een maand eerder was dat nog 154 keer. Vorig jaar maart stond de teller op 103 meldingen.

"Ik kan me voorstellen dat je meer tolereert als je die oorlogsbeelden ziet op tv."

Rein Muchall, expert in vliegtuiggeluid, beaamt dat. "Ik vermoed dat de oorlog en hoe wij in Nederland ertegenaan kijken een belangrijk deel is van de verklaring. Geluidshinder heeft te maken met wat je aan geluid kunt horen, maar ook met wat je tolereert. Ik kan me voorstellen dat je meer tolereert als je die oorlogsbeelden ziet op tv."

Hij vergelijkt de situatie met die van de openbare weg. "Je accepteert veel meer geluid van een weg die pal voor je deur ligt en waar je zelf regelmatig gebruik van maakt, dan een weg die een stukje verder ligt maar waar jijzelf nauwelijks overheen rijdt."

"Wij zagen de eerste dagen van de oorlog dat er geen klachten meer binnenkwamen."

Het is overigens de vraag of het begrip permanent is of van korter duur. "Wij zagen de eerste dagen van de oorlog dat er geen klachten meer binnenkwamen. Naar mate de oorlog langer duurt, neemt ook het aantal klachten langzaamaan weer toe'', aldus Bongers. "We hopen dat mensen de noodzaak blijven zien, ook als we aan het oefenen zijn om ingezet te worden voor nieuwe missies."

Vorig jaar werd er in totaal bijna 1700 keer geklaagd over geluidsoverlast rondom Vliegbasis Volkel, een stijging van ruim dertig procent ten opzichte van het jaar ervoor. In juni komen de eerste opvolgers van de F-16's binnen op vliegbasis Volkel, de F-35's. Daarvan is bekend dat deze toestellen meer en een ander geluid produceren.

LEES OOK: F-16-piloot Nick bewaakt Oost-Europese grens sinds de oorlog in Oekraïne

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone