Video

Wielermaatje van zwaargewonde fietser na tractor-ongeluk: 'Was enorme pech'

31 maart 2022 om 14:58 • Aangepast 1 april 2022 om 10:19
nl
Het was voor het eerst dat ze weer gingen fietsen op de woensdagavond. Dankzij de zomertijd kon dat weer. Maar het eerste tochtje van LTC ’t Groene Woud uit Liempde kreeg een dramatische wending. Een van de leden raakte bij een ongeluk in Best zwaargewond. Hij kwam terecht onder een deel van een tractor dat afbrak. Het heeft een grote impact op zijn wielrenmaatjes.
Profielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Toen de wielrenners woensdagavond rond tien voor zeven over de Oude Baan in Best fietsten, brak een deel van een voorbijrijdende tractor af. Eén van de fietsers kwam onder het loodzware onderdeel, de vorenpakker, terecht en raakte zwaargewond.

Een van zijn maten schetst de situatie. Ze fietsten over een landweg, de groep was in tweeën gesplitst. De voorste groep reed een tractor met werktuigen tegemoet. "De tractor was heel breed, dus om ruimte te maken voor de fietsers reed de bestuurder van de tractor de berm in." En toen ging het mis, vertelt de renner, die niet met naam genoemd wil worden.

"Was dat ding twee seconden later afgebroken, dan was er niks gebeurd."

Toen de tractor de berm inreed, raakte de zogeheten vorenpakker los. Die rolde richting de voorste wielergroep. "Achterin konden veel renners het rollende werktuig nog ontwijken, maar de laatste renner lukte dat niet."

Hij raakt geëmotioneerd als hij erover vertelt. "Het was enorme pech dat wij daar net op dat moment fietsten. Was dat ding twee seconden later afgebroken, dan was er niks gebeurd. Maar als we in een grote groep hadden gefietst, was het misschien nog erger geweest", realiseert hij zich.

"Het raakt mij steeds meer."

Het slachtoffer kwam deels onder het loodzware onderdeel terecht. "Met een stuk of tien wielrenners hebben we geprobeerd om het op te tillen, maar het was te zwaar", vertelt de renner. "Uiteindelijk kregen we er toch zoveel beweging in, dat we de benen van het slachtoffer eronderuit kregen."

Hoe het ongeluk kon gebeuren, weet de renner niet. Hij vraagt zich af of de boer helemaal vrijuit gaat. "Maar het onderzoek laat ik over aan de politie." De grootste zorgen liggen in ieder geval bij het slachtoffer. Het maakt veel los bij de vereniging LTC ’t Groene Woud. "Het raakt ook mij nog steeds meer", zegt het clublid snikkend.

Komende zondag staat de volgende tocht van de club op de planning. Of die doorgaat, is nog maar de vraag. "Daar moeten we het nog over hebben."

Beelden van vlak na het ongeluk:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!