Landelijke storing: NS verwacht maandag weer normaal treinverkeer

3 april 2022 om 12:17 • Aangepast 11 april 2022 om 12:09
nl
De NS verwacht dat maandag de normale dienstregeling weer grotendeels kan worden opgestart. Vanaf zondagmiddag had de NS last van een grote landelijke technische storing waardoor er zondag helemaal geen treinen meer reden.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De NS adviseert reizigers maandag voor vertrek dan op de reisplanner te kijken voor actuele informatie. Internationale treinen ondervinden geen hinder van deze storing. "Hoewel de oorzaak van de storing inmiddels verholpen is, is de impact groot", zegt NS in een verklaring.

"Om betrouwbaar te kunnen opstarten, moeten systemen geüpdatet worden en treinen op de juiste plaats worden gebracht. Dat vergt tijd", aldus de NS. De NS verwacht wel dat maandagochtend zoveel mogelijk treinen volgens de normale dienstregeling kunnen rijden.

Systeem werkt niet meer
De storing had invloed op het systeem dat actuele planningen maakt voor treinen en personeel. Dit systeem is nodig om veilig en op tijd te reizen stelt de NS. Wanneer er ergens iets misgaat op het spoor, past het systeem zich daarop aan. Door de storing bleek dat niet meer mogelijk.

De actuele reisinformatie werd ook verstoord. De reisadviezen in de reisplanner toonden geen vertragingen of uitgevallen treinen.

Eerder op de dag meldde de NS dat de problemen om vijf uur verholpen zouden worden, dat werd later bijgesteld naar acht uur en uiteindelijk kwam het bericht dat er helemaal geen treinen meer rijden.

Regionale vervoerders
Op de trajecten van regionale vervoerders rijden de treinen wel, dat geldt voor de Maaslijn, dat is de verbinding tussen Nijmegen en Roermond door het Land van Cuijk.

Bussen werden niet ingezet, zo liet de NS weten. Omdat de storing landelijk is, en het om zulke grote aantallen gaat, ging dat niet passen. "Dat is niet te doen", zei een woordvoerster van de NS.

De regionale bussen reden zondag wel maar bijvoorbeeld Arriva zei ook geen extra bussen te kunnen laten rijden, omdat alle chauffeurs al waren ingezet. Die bussen zaten de hele dag vol en soms moesten haltes worden overgeslagen.

Grondig onderzoek
Tjalling Smit, lid van de Raad van Bestuur van de NS biedt zondagavond reizigers excuses aan. "We gaan grondig onderzoek doen naar de oorzaak en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen."

LEES OOK: Reizigers gestrand: 'Heeft iemand een lift? Ik wil écht naar huis'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!