Video

Ophef over laagvliegende Apache tijdens broedseizoen: 'Kom op zeg!'

10 april 2022 om 13:56 • Aangepast 19 april 2022 om 16:29
nl
Een filmpje van een helikopter van Defensie die zo laag boven een natuurgebied vliegt dat hij bijna de grond kust, doet ook figuurlijk veel stof opwaaien. De wieken van de Apache laten tussen Woudrichem en wijk en Aalburg het water opstuiven en je ziet de vogels vluchten. De man die het filmpje plaatste op Twitter schrijft daarbij: "Kom op zeg. Het is broedseizoen!' Hij krijgt veel bijval van andere Twitteraars.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Onder meer oud-Statenlid Hermen Vreugdenhil deelt de beelden op Twitter. Ophef over laagvliegdende heli's tijdens het broedseizoen zijn niet nieuw, zo weet de politicus. "Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Dat maakt het overigens niet beter verteerbaar."

"Absurd dit. Zeker als je kijkt hoeveel moeite en geld er wordt gestoken om hier voedsel en veiligheid te bieden voor weidevogels", reageert twitteraar Joachem Sloothaak. "Wat een schofterig gedrag", laat Anja van Gerwen op Twitter weten. "Schandalig", reageert Arco Heuvelman kort.

"Niemand zit te wachten op een gans tussen de wieken. Dat is gevaarlijk voor mens en dier."

Ook Jos Schenkeveld, boswachter van het bewuste gebied, kent de boosheid. "Ik werk hier nu 14 jaar en weet niet beter dan dat hier door de luchtmacht geoefend wordt. Er zijn zeker in dit natte gebied geen wandelaars, geen bomen waardoor het ideaal oefenterrein is", concludeert hij wat bitter.

Defensiewoordvoerder Wilko ter Horst-Destra legt uit: "Het Maas-Waalgebied is een laagvlieggebied waar getraind mag worden door de luchtmacht." Hij vervolgt: "Het is niet zo dat we expres de natuur willen verstoren in het broedseizoen. We houden er zelfs rekening mee, maar soms kan het niet anders. Niemand zit te wachten op een gans tussen de wieken. Dat is gevaarlijk voor mens en dier."

Wachten op privacy instellingen...

Overigens laat de woordvoerder van defensie weten dat er sinds het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en de Oekraïne minder klachten over overlast zijn. "Ik heb geen cijfers paraat maar er wordt minder geklaagd over geluidsoverlast en over laag overvliegen. Ik denk dat er meer begrip is voor defensie die haar mensen goed wil trainen. Niet om de overlast te bagatelliseren, maar we merken dat dieren ook wennen aan straaljagers en helikopters. Mensen en honden zijn soms verstorender."

Boswachter Schenkeveld vertelt dat geschrokken vogels hun nest met eieren verlaten. En inderdaad ook wandelaars kunnen vogels verstoren. "Dan worden de eieren koud. Als de zon schijnt en de temperatuur aangenaam is, hoeft dat geen probleem te zijn. Op dagen met regen en kou zoals afgelopen week komen eieren soms niet uit en dat is triest."

LEES OOK: Minder klachten overlast vliegbasis Volkel: 'Door oorlog in Oekraïne'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!