Kerkhof kopen? Gemeenten zitten in hun maag met dure begraafplaatsen

11 april 2022 om 13:34 • Aangepast 19 april 2022 om 16:34
nl
Meerdere gemeenten in Brabant zoeken partijen om het beheer van begraafplaatsen over te nemen. Volgens de wet moet elke gemeente een openbaar kerkhof hebben, maar omdat steeds meer mensen kiezen voor een crematie, zijn de kosten hoger dan de opbrengsten.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Er worden steeds minder mensen begraven, merkt de meerderheid van de gemeenten die Omroep Brabant sprak. Het bedrag dat ze daarom jaarlijks bij moeten leggen voor het onderhoud van begraafplaatsen loopt flink op: tot wel 185.000 euro in Land van Cuijk en 100.000 euro in Rucphen. Het geld komt uit algemene middelen: “Het gaat dus niet direct ten koste van iets anders, er blijft alleen minder over”, aldus een woordvoerder van de gemeente Rucphen.

Oplossing nodig
In Halderberge schrijft de begraafplaats ook rode cijfers, op jaarbasis moet daar zo’n 60.000 euro bijgelegd worden. De gemeente zoekt daarom naar een oplossing: “We zijn de mogelijkheden aan het bekijken om exploitatie en beheer over te dragen aan derden”, aldus een woordvoerder.

Ook in Oss willen ze graag van hun begraafplaats af. Er wordt onderzocht of een deel van begraafplaats Hoogen Heuvel verkocht kan worden, zodat de onderhoudskosten niet meer voor rekening van de gemeente zijn. De nood is hoog: “De exploitatie is al jaren in de min”, zo laat men weten.

Crematorium betaalt
Maar wie wil een verliesgevende begraafplaats overnemen? In Son en Breugel gaat een partij uit Drenthe het beheer van de begraafplaats Wolfswinkel overnemen en in ruil daarvoor een nieuw crematorium bouwen. Met de opbrengst van het crematorium kan de begraafplaats dan onderhouden worden.

De keuze voor een bedrijf dat al actief is in dezelfde branche ligt ook in Halderberge voor de hand, zo laat de gemeente weten: “Wellicht moeten we denken aan uitvaartverzorgers.”

In Roosendaal waren ze er al vroeger bij, daar werd het beheer van de begraafplaats in 2006 overgedragen aan een externe stichting die bij overname van de begraafplaats ook een crematorium mocht bouwen.

‘Morele plicht’
Dat het open houden van de begraafplaatsen de gemeente geld kost, wordt niet overal als een probleem gezien. Zo ziet Deurne (van 45 naar 15 begrafenissen per jaar) het als een ‘morele verplichting om een plek te hebben waar inwoners hun dierbaren kunnen begraven’. Er is voor 2022 zo’n 56.000 euro gereserveerd om dit te kunnen blijven doen.

Daarnaast zet Deurne vrijwilligers in om de kosten te drukken. Dat gebeurt op meer plaatsen in onze provincie, zoals in Dongen: “Vrijwilligers dragen heel veel bij aan het onderhoud van de begraafplaats”, aldus een woordvoerder.

LEES OOK: Leny en Ruud redden begraafplaats: 'Het was hier een griezelstad'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!