Video

Dodelijk geweld in jeugdgevangenis Breda: deze incidenten waren er eerder

15 april 2022 om 18:54 • Aangepast 28 april 2022 om 14:02
nl
In jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda ging het vrijdag aan het eind van de middag opnieuw mis. Een 19-jarige man overleefde een steekpartij binnen de gevangenismuren niet. Het is het zoveelste voorval in een reeks van geweldsincidenten binnen de jeugdgevangenis.
Profielfoto van Corné VerschurenProfielfoto van Carlijn Kosters
Geschreven door
Corné Verschuren & Carlijn Kosters

In januari kwam de jeugdgevangenis in Breda nog in het nieuws vanwege een ontsnapte 21-jarige gevangene. Hij had medewerkers van de gevangenis onder bedreiging van een wapen gegijzeld. Later kwam hij om het leven bij een vuurgevecht met de politie in België.

In het verleden was de jeugdgevangenis regelmatig in opspraak. In 2007 en 2009 ontsnapte er al eens gevangene. En in 2011 nam er zelfs drie keer iemand de benen, waarbij een voortvluchtige gevangene in april zelfs meer dan twee weken van de radar verdween.

Wachten op privacy instellingen...

Daar hield het niet mee op. In augustus 2012 ontsnapte er een asielzoeker uit de instelling. Een gedetineerde deed datzelfde in 2014 tijdens zijn begeleid verlof. En ook Luciano D. liet in 2017 zien dat kunstje te kennen, nadat hij eind 2015 óók al eens uit de jeugdgevangenis van Lelystad wist te breken.

Huiveringwekkende overval
In 2017 kwam de jeugdinstelling nog eens groot in het nieuws, toen twee jonge mannen uit de inrichting een huiveringwekkende woningoverval pleegden in Ulvenhout.

De bewoner van het huis liep daarbij blijvend hersenletsel op, nadat de daders hem en zijn gezin mishandelden met een honkbalknuppel. Eén dader zat in de laatste fase van zijn terugkeer in de samenleving, zijn kompaan was een weekend op proefverlof.

Geweldsuitbarsting
Bij een geweldsuitbarsting binnen de muren van de gevangenis in 2020 ging een groep jongeren zo erg tekeer in de jeugdinstelling, dat een medewerker zichzelf opsloot om zijn eigen veiligheid te kunnen garanderen.

Wachten op privacy instellingen...

Dat het zo vaak raak is in Den Hey-Acker, heeft volgens vakbondsbestuurder Yntse Koenen te maken met het personeelstekort in de instelling. De werkdruk is er hoog, met te weinig mankracht. "Ook wordt er maar mild gestraft als een gevangene in de fout gaat, omdat ze nog jong en in behandeling zijn. Het zorgt er allemaal voor dat beveiligers zich vaak niet veilig voelen. Dat moet veranderen", liet hij in januari weten, nadat een 21-jarige gevangene was ontsnapt en in België door de politie was doodgeschoten.

LEES OOK:

19-jarige gevangene overleden na steekpartij Den Hey-Acker

Doodgeschoten gevangene pikte wapen op toen hij verdween tijdens verlof

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!