Video

Helmondse voedselbank gaat dicht: 'We moeten het gezonde eten zelf kopen'

20 april 2022 om 17:15 • Aangepast 28 april 2022 om 16:14
nl
Stapels pakken met kerstkransjes. Of van die heerlijke grote chocoladekoeken. Bij Stichting Hart voor Minima in Helmond komen ze erin om. Ze zijn er ook blij mee, maar het gezonde voedsel is er niet meer. Verse groenten en fruit worden niet meer gratis aangeleverd bij de stichting. Het tekort is zo erg, dat de oprichters, Miranda en Patrick Verkoelen, hebben besloten ermee op te houden. "We wilden mensen vitaminen geven", zegt Patrick.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Ruim zeven jaar geleden begonnen ze met hun stichting. De Helmonders waren zo dankbaar voor de voedselbank van Miranda en Patrick, dat het echtpaar bij Omroep Brabant werd uitgeroepen tot Brabanders van het Jaar. Honderden gezinnen hielpen ze uit de brand. Maar de laatste jaren moest de stichting met de vrijwilligers alles uit de kast halen om nog een beetje fatsoenlijk voedsel binnen te halen.

Normaal gesproken leverde de Jumbo de gezondere etenswaren. Maar in veel supermarkten wordt het gezondere voedsel dat weggegooid dreigt te worden nu verkocht om voedselverspilling tegen te gaan. De stichting vist daarom vaak achter het net. "We zijn altijd heel dankbaar geweest voor de Jumbo. Maar nu is het helaas zo dat we het zelf moeten kopen en we weten hoeveel producten tegenwoordig kosten."

"We zullen er vrede mee moeten hebben."

Patrick en Miranda staan voor gezond eten, ze sluiten liever de deuren dan dat ze alleen maar koekjes en chocolade uitdelen. "Het is een hele discussie geweest", vertelt Patrick. "Waarbij ook de nodige tranen zijn gevloeid. Maar we zullen er vrede mee moeten hebben. Er komt wel weer iets op ons pad."

De vrijwilligers van de voedselbank zijn erg ontdaan over de sluiting. "We hebben nog steeds dezelfde club als ruim 7 jaar geleden toen we begonnen", zegt Patrick. Ook krijgt de voedselbank veel reacties van gezinnen die ze ooit hebben geholpen. "En die dus nu weer zelfstandig zijn. Dat is dan wel mooi. Ze hebben een half jaar gebruik kunnen maken van onze producten. Daar hebben we het voor gedaan."

"Er is niets meer in Helmond."

Veel mensen die bij de voedselbank komen, maken zich erg zorgen. "Er is eigenlijk niets meer in Helmond", vertelt een vrijwilligster. "Een echte voedselbank is er niet." Een groot dilemma, vindt Patrick. "Er is een sociale supermarkt, maar geen voedselbank. In de supermarkt moet je betalen. En dat voor zo'n grote stad. De paar honderd gezinnen die hier zijn, moet je goed kunnen helpen."

Patrick en Miranda zijn hun budget nu aan het opmaken om nog twee keer gezond voedsel uit te kunnen delen. Een flinke aderlating voor hun clienten Marlies en Karin. Marlies is bang dat haar keukenkastjes nog leger zullen zijn. "Iets lekkers krijgen is natuurlijk leuk, maar je hebt écht eten nodig." Karin weet nog niet hoe ze het gaat oplossen. "Ik zal weer extra moeten gaan kopen. Waar moeten we nu naartoe?"

LEES OOK: Voedselbanken in het nauw: meer klanten, maar minder volle pakketten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!