Verkoop van NAC aan City Football Group gaat niet door na veto van NOAD

21 april 2022 om 21:06 • Aangepast 29 april 2022 om 15:28
nl
De verkoop van NAC Breda aan de Engelse City Football Group gaat niet door. De stichting NOAD, die het prioriteitsaandeel bezit van de Bredase voetbalclub, heeft dat donderdag middels een veto tegengehouden. NAC was eigenlijk al voor ruim 7 miljoen euro verkocht aan de City Football Group van sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan uit Abu Dhabi, die ook eigenaar is van Manchester City. Als alternatief is nu de lokale alliantie NAC=Breda naar voren geschoven.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

De deal tussen de grootaandeelhouders en de City Football Group was eigenlijk al beklonken, maar er zaten nog voorwaarden aan. Zo moest er toestemming komen van NOAD, de stichting die het gouden aandeel van NAC beheert. Zij zijn de cultuurbewakers van de club en hebben nee gezegd tegen de overname. De reden daarvoor is nog niet duidelijk.

Wel is bekend dat er onder de supporters van NAC veel weerstand was. Zij voerden de afgelopen weken dan ook actie tegen de overname.

NAC=Breda
Volgens de spelregels moet de stichting NOAD wel met een alternatief komen als het een koper afwijst. Dat is dan ook gebeurd. De partij die zij naar voren schuiven is een alliantie van lokale ondernemers. In hun plan komen de aandelen via een achtergestelde lening uiteindelijk weer bij NAC zelf terecht. Voorlopig gaat deze groep door onder de naam NAC=Breda. Zij zullen nu in conclaaf gaan met de huidige eigenaren en de Raad van Commissarissen moet de overdracht goedkeuren. Net als de KNVB en de gemeente.

Derde keer
Het is inmiddels de derde keer dat een koopovereenkomst met NAC in de prullenbak verdwijnt sinds de club in juni vorig jaar in de etalage werd gezet. Als eerste viel een Amerikaanse investeringsmaatschappij af, omdat die financieel niet aan de garanties kon voldoen en daarna werden de plannen van de lokale bouwondernemer Karel Vrolijk door de Raad van Commissarissen afgeschoten. En nu heeft dus ook de grote, vermogende City Football Group het niet gered.

LEES OOK:

NAC-fans over de rooie door overname: 'Historie door de plee gespoeld'

Bouwondernemer Karel Vrolijk is boos: 'Blokkeren van overname NAC kan niet'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!