Geen eigenaar, wél grote invloed: deze macht hebben voetbalsupporters - Omroep Brabant

Geen eigenaar, wél grote invloed: deze macht hebben voetbalsupporters

22 april om 12:27 • Aangepast 24 april om 15:52
nl
De mislukte overname van NAC door de City Football Group (CFG) past in een trend. Dat stelt Ruud van der Knaap, sportmarketeer bij Triple Double. Hij ziet de stem van de voetbalsupporters steeds groter worden. “Supporters vinden de identiteit van de club belangrijker dan het winnen van prijzen”, waarmee Van der Knaap verwijst naar de keus van de NAC-supporters.
Profielfoto van Leon Kersten
Geschreven door

De ‘makkelijkste’ oplossing voor NAC om aan geld, spelers en infrastructuur te komen en zo een einde te maken aan de sportieve malaise was in zee gaan met de Engelse City Football Group van sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan uit Abu Dhabi, die ook eigenaar is van Manchester City. “Heel veel clubs in Nederland zouden CFG met open armen hebben verwelkomd”, weet Ruud van der Knaap.

Maar de NAC-fans voorzagen dat de cultuur van hun club in gevaar zou komen en wilden daarom niet dat de Engelsen eigenaar zouden worden.

De situatie bij NAC noemt Van der Knaap heel bijzonder. Vooral dat vier mensen verantwoordelijk zijn voor een ‘gouden aandeel’ en daarmee een overname kunnen blokkeren. Ze hebben nu gekozen voor een lokaal initiatief: NAC=Breda.

"Als er dingen gebeuren die volgens supporters niet bij de club thuishoren, komen er krachten vrij."

Ruud van der Knaap vindt dat de gebeurtenissen bij NAC passen in en groter plaatje waarbij supporters duidelijk maken dat het voetbal van hen is. “Juridisch zijn ze geen eigenaar van de club, maar als er dingen gebeuren die niet bij de club thuishoren dan komen er wel krachten vrij.”

Van der Knaap zag het gebeuren bij de Superleague. Ruim een jaar geleden kondigden 12 grote Europese voetbalclubs een elitecompetitie aan. Dat plan ging heel snel de prullenbak in na boze reacties van heel veel supporters, vooral uit Engeland.

Ook het afblazen van een nieuw stadion voor Feyenoord past volgens Van der Knaap in dit plaatje. Omdat supporters zolang dwars hebben gelegen, is het nu financieel niet meer haalbaar.

“Ze zijn heel principieel en willen niet dat ziel uit hun club verdwijnt."

Volgens Van der Knaap komt er bij het besturen van een voetbalclub veel emotie kijken en moeten clubs meer rekening houden met de supporters. “Dat is moeilijk te regisseren, maar het is belangrijk om de dialoog aan te gaan.”

Het feit dat de supporters van NAC hun onafhankelijkheid willen bewaren, vindt hij echt bij de club passen. “Ze zijn heel principieel en willen niet dat ziel uit hun club verdwijnt. Het tekent de gigantische betrokkenheid.”

LEES OOK:

Verkoop van NAC aan City Football Group gaat niet door na veto van NOAD

Charmeoffensief City Group bij NAC-fans mislukt: 'Wij zijn niet overtuigd'

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone