Akkoord over verhuizing Fokker in Helmond: 'Dit is het maximaal haalbare'

26 april 2022 om 11:51
nl
De vakbonden en Fokker hebben een voorlopig akkoord bereikt over de verhuizing van de Fokker fabriek in Helmond. Vorige week brak daar een wilde staking uit: de medewerkers waren boos over de sluiting van de fabriek in Helmond en een verhuizing naar Papendrecht. Bij de fabriek werken 350 mensen. Er worden landingsgestellen gemaakt.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

De medewerkers mochten van Fokker meeverhuizen naar Papendrecht. Maar dat betekent een reistijd van anderhalf uur. Toen een goed sociaal plan ook uitbleef, naar de mening van de medewerkers en de bonden, brak er een wilde staking uit. Het personeel legde het werk een uurtje neer.

De vakbond FNV Metaal riep toen op dat er een snelle oplossing moest komen, anders zouden de acties verharden. Een blokkade van het bedrijf werd niet uitgesloten. De medewerkers waren woedend, sommigen werken al tientallen jaren voor Fokker.

Volgens het nieuwe akkoord, dat nog moet worden voorgelegd aan de leden, krijgen medewerkers die binnen de 60 minuten wonen een transferregeling. De medewerkers die meer dan een uur van de nieuwe werkplek wonen, krijgen een vertrekregeling.

Medewerkers met een transferregeling krijgen onder meer een kilometervergoeding van 27 cent netto en ze mogen de extra reistijd compenseren. De medewerkers die meeverhuizen krijgen ook een 'ik-ga-mee-premie'. De vakbonden en Fokker onderhandelden meer dan een maand over het nieuwe akkoord.

"We denken dat er niet meer inzit."

Vakbond FNV spreekt van een 'onderhandelingsresultaat wat redelijk is', maar benadrukt dat het personeel van Fokker nog akkoord moet gaan. Mochten de mensen het niet zien zitten, dan moet er opnieuw aan geschaafd gaan worden. "Dit is wel het maximaal haalbare", zegt FNV bestuurder Jan Meeder. "We denken dat er niet meer inzit. De emoties overheersen. Het is niet leuk als je fabriek sluit. Dat is iets wat we niet hebben kunnen wegnemen."

Intussen is de verplaatsing van machines uit Helmond naar Papendrecht al begonnen. De verhuizing moet in 2023 klaar zijn en dan gaat de fabriek in Helmond op slot. Ook een fabriek van Fokker in Hoogerheide gaat verhuizen naar Papendrecht. Daar zullen uiteindelijk 1800 mensen komen te werken. Met de verhuizingen wil Fokker kosten besparen.

LEES OOK:

Wilde staking bij Fokker, ruim honderd medewerkers leggen werk neer

Hans (60) werkt al 27 jaar bij Fokker en baalt dat zijn fabriek dicht gaat

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!