Woede en wantrouwen overheersen bij Fokker-medewerkers, ook na akkoord

3 mei 2022 om 14:08 • Aangepast 4 mei 2022 om 11:28
nl
Woede, wantrouwen, onzekerheid en heel veel vragen beheersen de medewerkers van Fokker nog altijd. Vakbond FNV praatte hen dinsdag bij over het resultaat dat op tafel ligt na 'taaie onderhandelingen'. De Fokkerfabriek in Helmond, waar ruim 300 mensen werken, gaat verdwijnen. De productie van landingsgestellen wordt verplaatst naar Papendrecht.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

De medewerkers hebben nu de keus, meegaan naar Papendrecht of een andere baan zoeken. Maar er is veel wantrouwen onder de medewerkers over de manier waarop dat zou moeten gaan, zo constateerde ook de vakbond dinsdag.

Volgens de vakbond heeft de wilde staking van enkele weken terug wel geholpen aan de onderhandelingstafel. Maar het ontbreken van met name een duidelijke planning over de verplaatsing van de fabriek, zorgt voor veel onzekerheid en wantrouwen onder de medewerkers. De eerste machines zijn al verhuisd naar Papendrecht.

"Ik werk al zo lang bij Fokker, ik laat die vertrekregeling niet liggen."

"We weten gewoon niet wanneer onze functie komt te vervallen", zeggen Fokker-medewerkers dinsdag na afloop van de bijpraatsessie met de vakbonden in een Helmonds buurthuis. "En zolang je functie niet komt te vervallen, kun je ook geen gebruik maken van de vertrekregeling."

Volgens de medewerkers kan Fokker hen tot eind 2023 'vasthouden'. "Het is een heel onzekere toekomst die we nu tegemoet gaan", zeggen de medewerkers. Alvast op zoek naar een andere baan is niet altijd een optie. "Ik werk al zo lang bij Fokker, die vertrekregeling laat ik echt niet zo maar liggen," zegt een Fokker-veteraan. Intussen is de motivatie in de Fokker-fabriek in Helmond ver te zoeken. "Ik denk dat de productie nog nooit zo laag is geweest."

"Mensen zouden vanuit onderbuikgevoel tegen het plan kunnen stemmen."

Vakbond FNV kreeg dinsdag dus kritische vragen om de oren over het voorlopige akkoord. "Dat zijn we wel gewend", zegt Ron Peters van FNV Metaal. "En het is begrijpelijk, maar dit is in onze ogen het beste resultaat wat we konden bereiken." De bond maakt zich wel flinke zorgen over de vraag of het personeel ook gaat instemmen met het voorlopige resultaat van de onderhandelingen.

"Mensen zouden vanuit hun woede en onderbuikgevoel tegen dit plan kunnen gaan stemmen", zegt Peters. "Dat is erg begrijpelijk, maar we hebben de mensen wel voorgehouden dat de kans dan groot is dat ze alleen nog maar een wettelijke transitievergoeding krijgen van Fokker. De resultaten van de onderhandelingen zijn ruimer."

"Het vertrouwen is gewoon weg."

Ook maakten mensen zich zorgen over hun toekomst als ze wel meeverhuizen naar Papendrecht. "We hebben echt niet het gevoel dat onze functie daar de komende jaren dan wel veilig is, dat vertrouwen is gewoon weg", zegt een medewerker.

Fokker wil een vergoeding geven aan mensen die verder dan een uur weg wonen van Papendracht. "Maar er wonen dus een aantal mensen echt op 59 minuten of 58 minuten, zij krijgen niets extra's." Op 10 mei gaan de medewerkers van Fokker officieel hun stem uitbrengen over het plan.

LEES OOK: Hans (60) werkt al 27 jaar bij Fokker en baalt dat zijn fabriek dichtgaat

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!