Hardlopers in Breda leggen 90 kilometer af met bevrijdingsvuur

5 mei 2022 om 18:07 • Aangepast 6 mei 2022 om 10:55
nl
Hardlopers in Breda hebben er een flinke tocht van 90 kilometer op zitten. In de nacht van woensdag op donderdag zijn zij in etappes van Wageningen naar Breda gelopen met het bevrijdingsvuur. Dat vuur werd donderdagmiddag ontstoken in Breda. "Bijzonder om samen zo'n tocht af te leggen."
Profielfoto van Evie HendriksProfielfoto van Floortje van Gameren
Geschreven door
Evie Hendriks & Floortje van Gameren

Een groep lopers wordt donderdagmiddag toegejuicht door toeschouwers op een plein in de wijk Haagse Beemden in Breda. Midden op het plein wordt het vuur ontstoken. Daarna is het feest.

Er zijn kraampjes waar kinderen knutselen, sjoelen en oud Hollandse spelletjes spelen. De buurt is uitgelopen, vooral veel kinderen en jonge mensen komen er op af. Bij elkaar staan er ongeveer 200 bezoekers.

"Jong en oud bij elkaar brengen."

Burgemeester Paul Depla is aanwezig en zegt: "Met de oorlog in Oekraïne is het extra belangrijk dat we onze vrijheid vieren. Door samen te lopen brengen jullie jong en oud bij elkaar."

Gijs Driesprong heeft een deel van de estafettetocht afgelegd en kijkt met een bijzonder gevoel terug. "We zijn bij de dodenherdenking geweest en het nationale feest in Wageningen waar het vuur werd uitgereikt. Daar hebben we een vluchteling uit Oekraïne ontmoet en dat was heel indrukwekkend. Samen de tocht afleggen was ook heel bijzonder. Veel mensen reageerden enthousiast als we door hun dorp of stad renden."

"Behoefte om bij elkaar te komen."

Het feest is georganiseerd door buurthuis Gageldonk met het doel mensen samen te brengen. "Mensen willen en hebben behoefte aan om vooral weer bij elkaar komen. Het is voor jong en oud en Bevrijdingsdag is een mooie gelegenheid om iedereen weer bij elkaar te brengen. Nu ook de oorlog dichtbij is moeten we beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. We moeten het echt vieren en koesteren", vertelt voorzitter Latifa Cherrabi.

LEES OOK:

Mark uit Boxtel vliegt artiesten naar bevrijdingsfestivals

Festivalbezoekers in Den Bosch staan meer dan ooit stil bij vrijheid

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!