Video

Hoe 'Het Wonder van 8 mei' PSV alsnog kampioen kan maken

6 mei 2022 om 19:00 • Aangepast 16 mei 2022 om 17:09
nl
De Eredivisie beleeft weer een bloedstollende ontknoping. PSV zit Ajax op de hielen en de Eindhovenaren zetten alles op alles om een achterstand van vier punten ongedaan te maken. Daar is alleen steeds minder tijd voor. Maar er is een factor die PSV wellicht over de streep kan helpen: Het Wonder van 8 mei. En laat het aanstaande zondag nou net 8 mei zijn.
Profielfoto van Thijs den Ouden
Geschreven door

Ajax kán zondag theoretisch kampioen worden. De koploper moet dan zelf weten te winnen van AZ én PSV moet in de Kuip verliezen van Feyenoord. Als PSV wint houden de Eindhovenaren kans op de landstitel, maar Ajax moet daarvoor wel punten verspelen. Beide wedstrijden worden zondag 8 mei gespeeld. En de geschiedenis leert dat dat een slechte dag is voor Ajax.

Sinds 1977 heeft de ploeg uit Amsterdam namelijk al niet meer gewonnen op 8 mei. Ze verloor toen met 1-2 van Roda JC. En dat is niet de enige wedstrijd die in de soep liep op 8 mei. Ajax verloor op 8 mei 2011 de bekerfinale van FC Twente (3-2). Daarnaast verloor het op diezelfde dag in 2019 het thuisduel met Tottenham Hotspur (2-3), waardoor de finale van de Champions League werd misgelopen.

PSV profiteert
En in 2016 ging het bij Ajax misschien nog wel het hardst mis. PSV wist daar goed van te profiteren op de slotdag van de competitie in de Eredivisie. De clubs hadden evenveel punten, maar Ajax had een veel beter doelsaldo. PSV moest met groot verschil winnen van PEC Zwolle om de schaal nog te kunnen pakken.

Het '8 mei-wonder' zorgde er voor dat Ajax gelijkspeelde tegen De Graafschap (1-1), dat op dat moment laatste stond in de competitie. Doordat PSV wel wist te winnen van PEC Zwolle (1-3), werden de Eindhovenaren onverwachts kampioen.

Zie hier de gelijkmaker van De Graafschap en daaronder de PSV-spelers die kijken naar de laatste minuten van de wedstrijd.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!