Campers te zwaar beladen: 'Laat vrouw en kinderen maar thuis'

7 mei 2022 om 20:00 • Aangepast 9 mei 2022 om 10:05
nl
Het klinkt ideaal, je campertje tot de nok toe volladen en hup de wijde wereld in. Maar ook zo'n kampeerbus kent grenzen; te zwaar beladen op reis wordt beboet. De Nederlandse Kamper Club (NKC) hield zaterdag daarom een camper-weegmoment bij De Maaspoort in Den Bosch, zodat vakantiegangers hun camper kunnen wegen voordat ze afreizen. Zo’n veertig procent blijkt te zwaar geladen.

“U bent zeventig kilo te zwaar. Als u uitstapt is het goed, maar dat is een beetje lastig want dan rijd je niet meer”, aldus een van de vrijwilligers van NKC tegen Henk van der Steen (67). Hij reist af naar de Noordkaap maar moet nog wat spullen thuis laten.

“We moeten toch een beetje op gewicht zijn en zonder trammelant kunnen reizen”, vertelt Henk. Samen met zijn vrouw Ine (69) gaat hij uitzoeken wat ze thuis laten. Dat wordt waarschijnlijk een hele lading water. Het echtpaar kan gaan en staan waar ze willen: “Ik weet wel wanneer ik vertrek, maar nog niet wanneer ik terugkom.”

Henk en Ine van der Steen (foto: Raymond Merkx)
Henk en Ine van der Steen (foto: Raymond Merkx)

Rijden met een te zware camper is gevaarlijk, omdat de remweg dan een stuk langer wordt. Ook is het niet goed voor de banden, legt vrijwilliger Henk Baars uit. “Overbelasting van het voertuig is nooit goed. Het gaat om de bewustwording, je moet weten wat zo’n camper weegt en wat het weegt als je beladen op pad gaat.”

Ook loop je kans op een fikse boete en moet je spullen achterlaten als blijkt dat je te zwaar beladen bent.

Dat gaat Joke Laning niet gebeuren, zij heeft juist nog 300 kilo over. “We gaan naar Zuid-Noorwegen, een weekje of vijf. Beetje rondtrekken en wandelen. Voorheen hadden we een zwaardere camper, maar deze is een stuk lichter. Nu blijkt dat ik er nog een heleboel in mag gooien, ik zou niet weten wat!”

Joke Laning uit Winterswijk (foto: Raymond Merkx).
Joke Laning uit Winterswijk (foto: Raymond Merkx).

Dethmer Schuitema (67) uit Den Bosch moet eigenlijk nog 150 kilo kwijt, maar hij reist niet naar Noorwegen maar naar Schotland. “Ja, dit valt toch tegen. De televisies en de schotel gaan eruit. Er zit ook nog geen water in dus dat komt er nog bij. Ik wacht op het advies van de camperclub, want ik moet wel wat gaan regelen.”

Dat geldt ook voor Jelle Post (37). Hij kreeg het advies om vrouw en kinderen thuis te laten, want hij heeft 210 kilo teveel bij zich. “Ik wil ze er wel graag bij hebben, dus ik ga kijken wat ik kan doen.”

Jelle Post (foto: Raymond Merkx).
Jelle Post (foto: Raymond Merkx).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!