FC Eindhoven begint play-offs met gelijkspel

9 mei 2022 om 21:51 • Aangepast 19 mei 2022 om 13:17
Twee benutte strafschoppen vormen het verhaal van De Graafschap - FC Eindhoven in de eerste wedstrijd van de play-offs om promotie naar de Eredivisie. Twee keer werd er hands gemaakt in het strafschopgebied, twee keer ging de bal op de stip en er was geen VAR die er naar kon kijken. Beide ploegen wisten het buitenkansje te benutten, waardoor het duel in 1-1 eindigde. Vrijdag wordt in Eindhoven beslist wie de tweede ronde van de play-offs bereikt.

Na tien minuten spelen wees scheidsrechter Alex Bos naar de penaltystip. Een handsbal van Jeffry Fortes van De Graafschap werd bestraft. Angst dat het besluit op advies van de VAR teruggedraaid zou worden was er niet bij FC Eindhoven. Door een misverstand bij ESPN waren de benodigde camera's voor het inzetten van de VAR niet aanwezig, waardoor er de in de eerste ronde van de play-offs geen gebruik wordt gemaakt van de VAR.

Daar had De Graafschap misschien ook wel geluk bij. Nog voor de strafschop, die uitstekend benut werd door Joey Sleegers en FC Eindhoven in Doetinchem op voorsprong zette, was er een moment waar de VAR normaal gesproken zeker naar had gekeken. Charles-Andreas Brym ging onderuit terwijl hij op weg was naar het doel van de tegenstander. Bos vond het niets, maar op de beelden was echter te zien dat de Canadese aanvaller geraakt werd.

Verschil
In de tweede helft werd FC Eindhoven meer en meer naar achteren gedrukt. Met nog een kleine twintig minuten werd er na een handsbal weer naar de stip gewezen door Bos na hands van Van der Sande. Doelman Nigel Bertrams had geen antwoord op de inzet van invaller Danzell Gravenberch, waardoor de thuisclub de stand weer gelijktrok: 1-1.

Doelpunten vielen er daarna niet meer, waardoor FC Eindhoven vrijdag in eigen huis alle kans heeft om voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de tweede ronde van de play-offs te bereiken.

Klik hier voor een samenvatting van de wedstrijd.