Man wilde 'gatenkaas' maken van hoofd John van den Heuvel: werkstraf - Omroep Brabant

Man wilde 'gatenkaas' maken van hoofd John van den Heuvel: werkstraf

10 mei om 18:09 • Aangepast 19 mei om 14:05
nl
Voor het met de dood bedreigen van misdaadjournalist John van den Heuvel is dinsdag een man uit Heemstede veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur. Deze Yunus K. uitte de bedreiging vorig jaar in een video. Hij stelde hierin dat 'de kankerkop' van de Eindhovenaar 'gatenkaas' zou worden.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van ANP
Geschreven door

De politierechter in Haarlem ging in zijn veroordeling niet mee met de eis van de officier van justitie. Die had om een celstraf van twee maanden gevraagd, waarvan een maand voorwaardelijk. Dit, omdat K. zich er bij het opnemen van de video bewust van moet zijn geweest dat het filmpje bij Van den Heuvel terecht zou komen, ook al heeft hij het niet zelf verstuurd. Wel legde de rechter K. een contactverbod van drie jaar op, zoals geëist.

'Nooit de bedoeling'
Advocaat Yehudi Moszkowicz vroeg in zijn pleidooi om vrijspraak voor K. Hij stelde dat het nooit de bedoeling is geweest om het filmpje te versturen. Bovendien zou de uitspraak over de gatenkaas volgens de advocaat ook niet als doodsbedreiging te hoeven worden gezien.

Er zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een 'masker waarop een gatenkaas staat afgebeeld'. Dat het wel als dreigend is ervaren door Van den Heuvel, zou zijn eigen interpretatie zijn. De rechter ging daar niet in mee.

De man uit Heemstede werd in oktober 2020 ook al eens aangeklaagd voor het bedreigen van Van den Heuvel. Hij kon toen niet worden vervolgd, omdat de rechtbank in Haarlem het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaarde wegens een vormfout. De zaak hing toen samen met een uitzending van het RTL-programma Ontvoerd dat aandacht had besteed aan het door K. meenemen van zijn kinderen naar Turkije.

Van den Heuvel wordt al geruime tijd beveiligd, sinds hij geregeld wordt bedreigd. Eerder dit jaar ontstond nog veel opschudding op de snelweg A2 nadat er iemand werd verdacht van het achtervolgen van de misdaadverslaggever. Het bleek loos alarm.

LEES OOK:

Verdachte A2-dreiging John van den Heuvel wordt niet vervolgd

Nepbomlegger bedreigde John van den Heuvel, zou hem martelen met hakbijlen

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.