Voor de lol op een tank, terwijl er in Oekraïne oorlog is: 'Is wel dubbel'

10 mei 2022 om 20:30 • Aangepast 19 mei 2022 om 14:52
nl
Het is de grootste bijeenkomst van Duits oorlogsmaterieel ter wereld: Militracks, komend weekend in het Oorlogsmuseum in Overloon. Het evenement mag weer doorgaan, voor het eerst na de coronaperiode. Maar toch ook met een dubbel gevoel nu in Oekraïne een oorlog woedt. Het is in ieder geval geen reden om het evenement niet door te laten gaan, zegt museumdirecteur Erik van den Dungen.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

"Dit evenement gaat over voertuigtechniek", legt Van den Dungen uit. "Ik denk dat je de relatie tussen voertuigtechniek en de oorlog in Oekraïne niet te scherp moet maken."

Tijdens Militracks zijn er ruim veertig Duitse voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog rijdend te zien, waaronder ook enkele tanks. Met beelden uit Oekraïne van Russische tanks kun je je voorstellen dat het niet gepast is om nu een dergelijk evenement te houden.

"Dit geeft een dubbel gevoel."

"Dat is zeker dubbel", zegt de museumdirecteur. “We hebben hier met de deelnemers al een paar maanden geleden over gesproken. Maar we laten het doorgaan. Er is grote belangstelling voor het evenement. Het feit dat er een oorlog uitbreekt moet niet een reden zijn om een evenement af te gelasten, denk ik. Zo zit de wereld niet in elkaar. Het leven gaat door. Alleen daar in Oekraïne even niet. Dat is wrang."

Een van de deelnemers is Robby van Sambeek uit Oploo. Hij rijdt komend weekend rond in een unieke Duitse tank. "Het is zeker dubbel met wat er in Oekraïne aan de hand is", zegt hij. "Maar we moeten ook niet vergeten wat hier in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Als je iets vergeet, kan het zomaar weer gebeuren. En dat willen we niet."

"Opbrengsten van ritjes voor hulp aan Oekraïne."

"Maar we doen wel iets met de oorlog in Oekraïne", zegt Van den Dungen. Tijdens het evenement kunnen mensen tegen betaling op de voertuigen meerijden. "Die opbrengsten gebruiken we helemaal voor hulp aan Oekraïne. In maart hebben we al twee vrachtwagens vol hulpgoederen naar het land gestuurd."

Militracks is 14 en 15 mei in het Oorlogsmuseum in Overloon. Zaterdag is al uitverkocht.

LEES OOK:

Alle Brabantse acties voor Oekraïne

Duitse tank na motorpech toch weer onderweg naar Oorlogsmuseum Overloon

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.