Video

Met je telefoon achter het stuur: zo zijn de spelregels

14 mei 2022 om 12:58 • Aangepast 23 mei 2022 om 17:26
nl
Zo'n honderd automobilisten die achter het stuur bezig waren met hun mobieltje, waren deze week tijdens een controle op snelwegen in Oost-Brabant het haasje en kregen een dikke bekeuring. Maar hoe zit het nu precies: mag je je navigatie bedienen als je mobieltje in een houder zit? Of mag je die telefoon die zo hard om jouw aandacht schreeuwt niet eens aanraken? En hoe zit dat als je stilstaat in de file? Lees. leer en voorkom een aanslag op je bankrekening.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

Dat automobilisten de verleiding die mobiele telefoon heet vaak niet kunnen weerstaan in het verkeer, is duidelijk. Donderdag werden er 95 appende bestuurders op de bon geslingerd tijdens de inmiddels welbekende touringcarcontroles in het oosten van onze provincie. Begin deze maand konden 143 bestuurders de portemonnee in die de fout ingingen in het westen van onze provincie.

Door middel van die touringcarcontroles ontdekken agenten steed vaker bestuurders die tóch in de weer zijn met hun telefoon.

Automobilisten die worden betrapt met een mobiel apparaat in hun hand tijdens het rijden, zijn onherroepelijk de sjaak en kunnen een boete verwachten van 350 euro. Dat staat in de Boetebase van het Openbaar Ministerie. Door al die boetes lijkt het misschien alsof je al op de bon geslingerd wordt als je ook maar één blik werpt op je smartphone. Maar da's niet het geval.

Klemmen in een telefoonhouder
Wie even gauw de navigatieroute bij wil werken tijdens het rijden, moet de telefoon in een houder klemmen. Heb je 'm in de hand, dan ben je strafbaar.

Met een mobiel apparaat worden naast telefoons ook tablets, muziekspelers en navigatiesystemen bedoeld. En als je dan twee handen aan het stuur hebt en belt met je telefoon tussen oor en schouder? Helaas, ook dan wordt je op de bon geslingerd.

Fietsers die onderweg worden betrapt met een telefoon in hun hand moeten 140 euro betalen. Voor bromfietsers en snorfietsers is dit bedrag 240 euro.

Appen in de file
Hoe zit het dan met appen of bellen in de file? Op het moment dat je stilstaat in een file, ben je geen auto aan het besturen dus kun je ook niet beboet worden. Dat geldt ook voor het vasthouden van een mobiel apparaat voor het stoplicht of in een parkeervak. Maar leg 'm weg of stop 'm terug in de houder voor je optrekt, want daar ligt de grens.

Wat altijd mag en waarmee je het minste risico op een boete loopt, is spraakbesturing.

Moeilijk af te leren
Naast de controles in grote touringcars probeert de overheid ook op andere manieren het telefoongebruik in de auto tegen te gaan. Zo is er sinds 2018 een MONO-campagne die, zoals de naam doet vermoeden, oproept alleen maar (MONO) bezig te zijn met het verkeer. Toch bleek na een grote verkeerscontrole in Rotterdam in april van dit jaar dat automobilisten deze hardnekkige gewoonte moeilijk afleren.

Niet alleen de overheid probeert de afleiding onderweg tegen te gaan. Rapper Snelle maakte begin 2020 een nummer met videoclip waarin hij kinderen en jongeren waarschuwt voor appen op de fiets. Dat is sinds 1 juli 2019 officieel verboden. In de videoclip van het nummer Smoorverliefd wordt een jongen aangereden terwijl hij een meisje appt.

In de volgende video is te zien hoe agenten controles in touringcars uitvoeren.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!