Voormalig 'generaal' No Surrender Klaas Otto krijgt zwaardere straf

17 mei 2022 om 09:18 • Aangepast 25 mei 2022 om 11:51
nl
Voormalig No Surrender-kopstuk Klaas Otto (54) uit Bergen op Zoom heeft in hoger beroep drie jaar cel gekregen voor het leiden van een criminele organisatie. Dat maakte het hof in Leeuwarden maandag bekend. Eerder kreeg hij hiervoor van de rechtbank 2,5 jaar gevangenisstraf opgelegd.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Volgens het hof doet die drie jaar cel recht aan de centrale rol van Otto als oprichter en 'generaal'. Hij was tot zijn vertrek in 2016 het boegbeeld van de club, aldus het hof. No Surrender werd in 2013 in het leven geroepen door Otto. Volgens het hof behoorden intimidatie, ernstig geweld en handel in verboden middelen tot de dagelijkse gang van zaken.

Verboden organisatie
Klaas Otto en de andere kopstukken Henk Kuipers en Rico R. waren in de ogen van de rechters bepalend voor het jarenlang in stand houden van een ondermijnende organisatie, die inmiddels verboden is verklaard. Zij baseren zich onder meer op getuigenverklaringen en afgeluisterde gesprekken.

Ook de andere twee voormalig leden van No Surrender zijn opnieuw veroordeeld in hoger beroep. Rico R. kreeg, net als Klaas Otto, drie jaar opgelegd.

Henk Kuipers kreeg de hoogste straf: 8,5 jaar. Dat is minder dan de tien jaar die de rechtbank eerder oplegde, maar in de praktijk zal Kuipers net zo lang in de cel doorbrengen. Vorig jaar veranderde de regel dat veroordeelden automatisch na twee derde van hun straf vrijkomen. Dit gebeurt nu op zijn vroegst twee jaar voor het einde van hun detentie.

Geweld en afpersing
Het hof veroordeelde Kuipers ook voor meerdere mishandelingen, diefstal met geweld, valsheid in geschrifte en afpersingen, of pogingen daartoe. Zo was hij betrokken bij 'bad standings', een oneervol ontslag uit een motorclub dat gepaard gaat met geweld en boetes. Volgens het hof handelde Kuipers 'grenzeloos en gewetenloos' en 'waande hij zich onaantastbaar'.

Ondernemer Fred W. (64) is veroordeeld tot een celstraf van 22 maanden, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk, voor het samen met Kuipers afpersen van zakenrelaties en pogingen daartoe. Een voormalige beveiliger van Kuipers bij No Surrender, Ayhan B. (54), is door het hof veroordeeld tot een celstraf van dertig maanden, waarvan twintig maanden voorwaardelijk.

LEES OOK: No Surrender-kopstuk Klaas Otto 'wist niets van misstanden'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.