Eindhovens stel zou kwetsbare vrouwen hebben gedwongen tot prostitutie - Omroep Brabant

Eindhovens stel zou kwetsbare vrouwen hebben gedwongen tot prostitutie

17 mei om 19:53 • Aangepast 25 mei om 14:05
nl
Een 38-jarige man uit Eindhoven heeft volgens justitie zo’n vijftien kwetsbare vrouwen gedwongen tot prostitutie. Hij zou daarbij samen met zijn partner aan het roer hebben gestaan van een criminele organisatie die zich bezighield met mensenhandel en seksuele uitbuiting. Dat stelde het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag tijdens een eerste zitting in de rechtbank in Den Bosch.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

Behalve de 38-jarige hoofdverdachte staan nog vier verdachten terecht. Onder hen de partner van de Eindhovenaar, een 33-jarige vrouw die het OM beschrijft als diens ‘rechterhand’. Het stel zou samen een criminele organisatie in de omgeving van Eindhoven hebben geleid die kwetsbare vrouwen in de prostitutie dwong.

Van de andere drie verdachten komt er één uit Helmond en twee anderen uit Apeldoorn. Zij zouden advertenties hebben gemaakt, afspraken hebben gepland, locaties geregeld en vrouwen hebben rondgereden.

'Vrouwen verdienden vrijwel niets'
Hoewel de eerste zitting niet inhoudelijk was, deed officier van justitie Janine Kramer een boekje open over de strafbare feiten die de hoofdverdachte zou hebben begaan tussen januari 2021 en februari 2022. “Hij bepaalde voor de vrouwen met welke mannen zij naar bed moesten. Daar verdienden hij en de andere verdachten veel geld aan en de vrouwen vrijwel niets.”

De vrouwen waren kwetsbaar door verslavingsproblemen en schulden, hadden vaak geen vaste verblijfplaats of ze kampten met andere persoonlijke problemen. De slachtoffers zijn afkomstig uit diverse plaatsen in binnen- en buitenland en werden geronseld via het internet.

Mogelijk meer slachtoffers
Waar er eerder werd gesproken van negentien slachtoffers, sluit de officier van justitie niet uit dat meer vrouwen in deze zaak naar voren zullen komen. “Alleen al de hoofdverdachte zou vijftien vrouwen seksueel hebben uitgebuit.”

De vijf verdachten ontkenden dat zij de vrouwen hebben gedwongen in de prostitutie te werken. Janine Kramer bestreed dit door te wijzen op de misleidende methodes waar volgens het OM gebruik van werd gemaakt. “De hoofdverdachte kwam over als een man die de vrouwen wilde helpen met hun problemen. Hij deed zelfs alsof hij verliefd op ze was maar als de vrouwen niet deden wat hij zei, werd hij boos.”

'Jij bent van mij'
In gesprekken die door de politie zijn afgetapt, is te horen dat de hoofdverdachte de kwetsbare vrouwen als bezit ervaarde. “Jij bent van mij. Jij bent mijn eigendom”, citeerde Kramer uit de politieverslagen.

Het onderzoek, genaamd Harare, kwam vorig jaar voort uit een ander onderzoek in het oosten van ons land. De politie in Oost-Brabant werd in september ingeschakeld, omdat de hoofdverdachte toen in Eindhoven woonde.

De zaak wordt 29 juli voortgezet.

LEES OOK: Kwetsbare vrouwen gedwongen tot prostitutie: 7 verdachten opgepakt

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.