Wethouder woont 99 kilometer van Tilburg: 'Maar ze kunnen op mij rekenen'

27 mei 2022 om 19:00 • Aangepast 7 juni 2022 om 15:35
nl
Van de zes beoogde Tilburgse wethouders, wonen er twee buiten de gemeente. Bas van der Pol van D66 woont nu in Rotterdam, maar heeft beloofd terug te keren naar zijn geboorteplaats Tilburg. Rik Grashoff van GroenLinks blijft de komende vier jaar in Delft wonen, 99 kilometer van Tilburg vandaan. "Ik kan niet verhuizen", legt hij uit.
Profielfoto van Collin BeijkProfielfoto van Omroep Tilburg
Geschreven door

In de regel is het zo dat burgemeesters en wethouders wonen in de gemeente waar ze besturen. De gemeenteraad kan bestuurders ontheffing geven. Dat gebeurt vooral als wethouders vertrekken en er een vervanger voor kortere tijd ingevlogen wordt. Dat gebeurde ook de afgelopen raadsperiode bij Rik Grashoff en Bas van der Pol.

“Voorwaarde was dat hij weer in Tilburg kwam wonen.”

D66-fractievoorzitter Beppie Smit is er duidelijk over. “Toen Bas van der Pol zich verkiesbaar stelde, is afgesproken dat als hij gekozen werd of wethouder wilde worden, hij weer in Tilburg zou komen wonen.” Het was voor D66 echt een harde voorwaarde. Van der Pol woont weliswaar in Rotterdam, maar hij is een geboren en getogen Tilburger.

Dat ligt anders voor Rik Grashoff. Hij woont in Delft, 99 kilometer van Tilburg, maar voor GroenLinks in Tilburg was dat geen punt, laat fractievoorzitter Evelien Kostermans weten. “Wij zien geen probleem zolang hij beschikbaar is voor ons en de Tilburgers als we hem nodig hebben.”

“Wij geven prioriteit aan kennis en ervaring ten opzichte van een woonplaats.”

Kostermans snapt dat sommige mensen het raar vinden dat Grashoff in Delft blijft wonen, terwijl hij vier jaar gaat besturen in Tilburg. “Wij geven prioriteit aan kennis en ervaring op de thema’s waarmee hij bezig is.”

Volgens de fractievoorzitter heeft Grashoff zich sinds april vorig jaar meer dan bewezen op het gebied van mobiliteit, vergroening en verduurzaming. Ook zijn enorme netwerk en ervaring als bestuurder speelden mee bij de keuze. Een andere kandidaat voor het wethouderschap heeft GroenLinks dan ook niet overwogen.

“Tilburg kan op mij rekenen, dag en nacht.”

“Ik zou dolgraag naar Tilburg verhuizen, maar mijn persoonlijke omstandigheden verhinderen dat”, legt Rik Grashoff uit. De beoogd wethouder woont in een woongemeenschap. “Die mensen betekenen veel meer voor mij dan gewoon buren en daarnaast is mijn partner echt aan Zuid-Holland gebonden.” Een latrelatie ziet het stel niet zitten.

De GroenLinks-bestuurder begrijpt de kritiek op zijn woonplaats wel. “Maar ze kunnen op mij rekenen, dag en nacht. De Tilburgers mogen er geen last van hebben dat ik in Delft woon. Ik reis altijd met de trein en heb slechts twee keer de diensttaxi gepakt toen de treinen niet reden.” De Tilburgse gemeenteraad moet hem wel een ontheffing verlenen en Grashoff hoopt dat hij die krijgt.

“Het was niet reëel om voor een jaar zijn leven op zijn kop te zetten.”

Diezelfde ontheffing heeft Bas van der Pol ook nodig, al is het tijdelijk. De beoogd wethouder trad ook in april 2021 aan. “Het was toen niet reëel om hem voor misschien maar een jaar te laten verhuizen en zijn leven op zijn kop te zetten.”

Wanneer de beoogd D66-wethouder in Tilburg komt wonen, is niet duidelijk. “Bas heeft volmondig ja gezegd tegen de voorwaarde om terug te verhuizen, dus dat komt goed”, zegt Beppie Smit van D66. “We brengen deze Tilburger weer thuis.”

LEES OOK: Nieuw stadsbestuur meer de Tilburgse wijken in: 'Leren van Lijst Smolders'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!