Te weinig stageplekken: dan begin je toch zelf een winkel!
Studenten van drie verschillende scholen in Uden werken mee aan de winkel vol met cadeauartikelen in het winkelcentrum van het dorp. “Bijna alles is hier handgemaakt door lokale ondernemers’’, vertelt de 18-jarige Tibor trots aan een klant.
"Dit is niet gespeeld, dit is een echte winkel.”
Elke student heeft zijn eigen taak in de winkel. Tibor doet de opleiding retail en staat daarom in de winkel als verkoper. Maar er zijn ook studenten die zorgen voor de inkoop, administratie, marketing en de schoonmaak. En dat is uniek, weet Ellen van Veenendaal van ROC De Leijgraaf te vertellen.
“Er is wel vaker een winkel geopend door studenten, maar vaak is dat een simulatie binnen de school of een korte conceptstore. Dit is niet gespeeld, dit is een echte winkel.”
Bas Kivits is de enige niet-student in de winkel. Hij is de storemanager en begeleidt de studenten. “Hoe langer het loopt, hoe meer ik naar de achtergrond verdwijn en de studenten echt de touwtjes in handen hebben.’’
"Ook voor ondernemers is dit een mooie plek."
Het is dus deels uit nood geboren door een groot tekort aan stageplekken. “Er is vanuit de overheid geld vrijgekomen om corona-achterstanden in te halen. Een deel van dat geld is in deze winkel geïnvesteerd’’, vertelt Kivits. “We lossen hiermee niet alleen een tekort aan stageplekken op, maar ook krijgen lokale ondernemers een kans om hier hun spullen te verkopen.”
Op dit moment draait de winkel nog deels op subsidie vanuit Den Haag en de gemeente Maashorst. Maar over een jaar moet de winkel winstgevend zijn en zelfstandig kunnen draaien. “De winkel moet na de zomervakantie echt helemaal staan en dan moeten we over een jaar zelf onze broek kunnen ophouden’’, vertelt Kivits.
"Deze winkel is echt heel bijzonder en een unieke kans voor mij.”
Terug naar Tibor die druk bezig is de eerste klanten kennis te laten maken met de nieuwe winkel. “Een paar maanden geleden was deze ruimte nog helemaal leeg. Met drie studenten hebben we alles geverfd en ingericht.”
Na zijn studie wil hij zelf ook graag een winkel opstarten. “Nu hebben we echt de hele opbouw van een bedrijf al meegemaakt. Alles wat is misgegaan heb ik al in mijn broekzak zitten, dat is fijn. Deze winkel is echt heel bijzonder en een unieke kans voor mij.”
Wie denkt dat de ondernemende studenten rijk worden: ze krijgen geen stagevergoeding, loon of winstuitkering. En erg vinden ze dat niet. ''Het is een leerproces. En als de winkel nou echt goed gaat lopen kunnen we in de toekomst misschien wel een vergoeding krijgen", sluit Tibor af.