Viroloog Marc van Ranst over Helmonds raadslid: 'Positie onhoudbaar' - Omroep Brabant

Viroloog Marc van Ranst over Helmonds raadslid: 'Positie onhoudbaar'

2 juni om 15:10 • Aangepast 3 juni om 08:49
nl
De Belgische viroloog Marc van Ranst vindt dat het Helmonds Forum voor Democratie-raadslid Manfred Smol niet langer raadslid kan zijn. Aanleiding is het nieuws dat Smol onder een valse naam Mark Rutte en Hugo de Jonge met nazi-kopstukken vergeleek. Ook Van Ranst moest het ontgelden, hij werd onder meer een 'sluipmoordenaar' en 'lafaard' genoemd door Smol.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

De nummer twee van Forum voor Democratie in Helmond gebruikt sinds begin dit jaar een account op Twitter, waarop hij onder zijn eigen naam zijn mening deelt over de politiek en media. Op een tweede account is hij een stuk uitgesprokener, zo bleek uit onderzoek van Omroep Brabant. Zo deelt hij tientallen bewerkte foto's waarop Mark Rutte en de Hugo de Jonge als nazi's te zien zijn. Ook wenst hij hen een nare dood in Siberië toe. Dat laatste werd ook viroloog Van Ranst toegewenst.

Oude bekende
Van Ranst geeft aan het account wel te kennen. "Die persoon heb ik al een hele tijd geblokkeerd", zo laat hij aan Omroep Brabant weten. Erg schrikken deed hij niet toen hij de tweets las. "Spijtig genoeg krijg ik zulke berichten elke dag." Aangifte doet hij dan ook niet, dat doet hij alleen bij doodsbedreigingen door mensen die eenvoudig te achterhalen zijn.

Wel vindt hij dat Smol na dit nieuws niet langer raadslid kan zijn. "Zijn positie is onhoudbaar geworden", aldus Van Ranst. De kwalificaties richting Rutte en De Jonge noemt hij 'compleet onrespectvol': "FvD kan beter die man even laten tot bezinning komen."

Wachten op privacy instellingen...

'Gevaar voor België en Nederland'
Van Ranst, zelf ook zeer actief op Twitter, deelt een aantal van de teksten die hij van Smol mocht ontvangen. Naast 'sluipmoordenaar met een valse agenda' wordt hij 'een gevaar voor België en Nederland', 'volksverlakker', 'landverrader' en een 'lafaard' genoemd. Net als velen anderen wenst Smol ook hem een verblijf op Siberië toe.

Omroep Brabant stelde vast dat het account van Smol is omdat hij hierop in 2015 publiekelijk zijn telefoonnummer deelde met een helpdeskmedewerker van Sunweb. Dat nummer gebruikt hij tot op de dag van vandaag. Smol ontkende eerder tegenover Omroep Brabant achter het anonieme account te zitten. De Helmondse fractievoorzitter van Forum voor Democratie, Theo Heller, heeft nog niet op vragen gereageerd.

Update: donderdagmiddag is het anonieme account opeens offline gehaald.

LEES OOK: Rutte en De Jonge als nazi-kopstukken op Twitteraccount van Forum-raadslid

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone