Van vuilnisman naar sterrenchef: 'Ik erger me soms aan mezelf'

6 juni 2022 om 11:00 • Aangepast 7 juni 2022 om 11:31
nl
Van vuilnisman tot chef van zijn eigen sterrenrestaurant: het leven van Jermain de Rozario is een rollercoaster. Hij is de eerste ooit die Helmond aan een restaurant met Michelinster hielp. De Rozario maakte al geen geheim van zijn roerige verleden, en nu geeft hij zich volledig bloot in een eigen documentaire die bij Omroep Brabant is te zien. "Het allermooiste stuk uit de film, daar krijg ik élke keer kippenvel van."
Profielfoto van Rik Claessen
Geschreven door

"Het is de grootste spiegel die je jezelf voor kunt houden," begint Jermain stellig. Zichzelf terugzien op film vond hij niet zo gemakkelijk. "Het is een grote confrontatie."

In de documentaire van 45 minuten blikt Jermain ook terug op zijn verleden. Al op 15-jarige leeftijd ging Jermain het huis uit en raakte hij verzeild in een leven vol feesten, drugs en schulden.

"We laten vaak alleen het perfecte plaatje zien."

Maar toen rolde hij de horeca in. Het zou zijn redding blijken te zijn. En zijn grote talent. In 2018 kreeg hij zijn eerste Michelinster: de erkenning waar hij in zijn leven naar op zoek was.

Juist dat zijn leven niet zondevrij is, is volgens Jermain wat de documentaire zo belangrijk maakt. "Bij andere documentaires over sterrenchefs is het vaak alleen het mooie plaatje. Daar gaat het te vaak over wat we doen. Het gaat te weinig over wie we zijn. We laten vaak alleen het perfecte plaatje zien", zegt Jermain.

"Ik zeg dingen waarvan ik denk: dat is niet zo handig."

Dat wilde hij in deze documentaire niet doen. Maar zich helemaal blootgeven, was voor Jermain niet altijd even makkelijk om terug te zien. "Als ik de film zie, erger ik me soms aan mezelf. Ik steek er bijvoorbeeld ook een jointje op. Daar kan iedereen van alles van denken. Of ik zeg soms dingen waarvan ik denk: dat is niet zo handig."

Toch is hij blij met de film over zijn leven. Vooral over het eind, waar hij verder nog niets over los wil laten. "Het einde is zó spot on. Het is het allermooiste stuk uit de documentaire. Ik krijg er élke keer weer kippenvel van", vertelt Jermain. "Wat we tegenwoordig doen is onszelf zo veel in de stress zetten. We moeten onszelf leren omarmen."

Jermain de Rozario: Druk op de ketel is te zien op maandag 6 juni (tweede pinksterdag) overdag op verschillende tijdstippen en in de avond vanaf 17.45 uur en dan ieder uur herhaald. Bekijk de film hier.

LEES OOK: Drie nieuwe sterrenrestaurants in Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.