Verklaring kinderen Peter R. de Vries raakt Bredase advocaat Schouten diep

7 juni 2022 om 21:32 • Aangepast 16 juni 2022 om 12:54
nl
Advocaat Peter Schouten, collega en boezemvriend van de vermoorde Peter R. de Vries, had zich dinsdag voorgenomen om het strafproces in de professionele 'advocaten-modus' te volgen. Dat lukte grotendeels. "Totdat zijn kinderen Royce en Kelly gebruik maakten van hun spreekrecht. Dat raakte mij diep en toen heb ik me even laten gaan." Peter R. de Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in Amsterdam.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Schouten spreekt van een zware dag. Hij zat daar niet als advocaat in de zaal, maar als vriend van Peter R. de Vries. "Het was een lange zit, van negen tot vijf. Ik wilde alles op de voet volgen. Elk spatje bewijs wilde ik aanhoren en alles analyseren. Ik heb als advocaat zelden zo hard gewerkt in een rechtszaal."

"Wat zit je toch te zwetsen. Moe werd ik ervan."

Voor de rechtbank in Amsterdam stonden dinsdag de 22-jarige Delano G. uit Rotterdam en medeverdachte Kamil E. terecht. "Ik kreeg op een gegeven moment hoofdpijn van Kamil E. Hij was bijna verbaasd dat hij verdachte was. Ik dacht: 'wat zit je toch te zwetsen'. Moe werd ik ervan."

Zijn boosheid uiten was het laatste wat de Bredase advocaat op dat moment wilde doen. "Dat geeft een negatief gevoel en daar schiet je weinig mee op. Ik wilde zelf als advocaat de zitting bijwonen en zien of er nog nieuwe zaken uit het dossier zouden komen. Ik ben niet ongevoelig maar wilde het proces op een zakelijke manier volgen. Ik weet zeker dat Peter zijn proces dat ook op die manier zou hebben gedaan."

"Onderschepte appjes waren hardvochtig en respectloos."

De eis van een levenslange gevangenisstraf - tegen beide verdachten - verbaasde Schouten allerminst. "Dat kon bijna niet anders. De graad van voorbedachten rade was erg hoog. De onderschepte appjes waren hardvochtig en respectloos."

Welk gevoel overheerste bij Peter Schouten? Boosheid of het verdriet? "Zeker niet de boosheid. Het verdriet van het overlijden van Peter had ik van juli tot februari, daarna ben ik dat gaan verwerken. Nu nog het recht laten zegevieren."

LEES OOK: Peter Schouten zit in de zaal bij moordproces Peter R.: 'Niet eenvoudig'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!