GGD: Brabanders leven een jaar korter door luchtvervuiling

9 juni 2022 om 11:34 • Aangepast 10 juni 2022 om 11:22
nl
De luchtvervuiling in Brabant zorgt ervoor dat de levensduur van Brabanders gemiddeld een jaar verkort wordt. Dat stellen de drie Brabantse GGD-afdelingen na eigen onderzoek naar de luchtkwaliteit. De GGD pleit daarom voor meer maatregelen door de provincie en gemeentes.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Hoewel de lucht afgelopen jaren steeds verder verbetert, woont niemand in Brabant op een plek met gezonde lucht, zo schrijven de GGD'en in een gezamenlijke toelichting van het onderzoek.

'Jaar korter leven'
Het onderzoek naar de luchtkwaliteit van de Brabantse GGD is gebaseerd op data uit 2019. De GGD berekende aan de hand van die data dat Brabanders gemiddeld 358 dagen korter leven door de luchtvervuiling in de provincie.

Bij één op de vijf kinderen is luchtvervuiling bijvoorbeeld de oorzaak van hun astma. Ruim één op de vijf volwassenen boven de veertig jaar heeft een hart- of vaatziekte door luchtvervuiling.

Oorzaken en maatregelen
De oorzaak van de luchtvervuiling verschilt door heel Brabant, hoewel overal in de provincie geldt dat het wegverkeer de grootste vervuiler is. In West-Brabant is daarnaast industrie een grote vervuilingsbron. In Oost-Brabant geldt dat voor de landbouw. Daar is de luchtkwaliteit in de provincie bovendien het slechtst.

Op dit kaartje (data uit 2020) kun je zien welke gemeenten kampen met fijnstof- en stikstofdioxidevervuiling:

Wachten op privacy instellingen...

De GGD pleit daarom voor meer maatregelen om de luchtkwaliteit verder te verbeteren in Brabant. Volgens de GGD moet bij bouwplannen van gevoelige bestemmingen (scholen, woningen, verzorgingshuizen) rekening worden gehouden met 'de afstand tot de vervuilende bron'.

Eind vorig jaar kwamen andere partijen ook al op voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. De Brabantse Milieu Federatie schreef een brief aan de provincie Brabant met het verzoek om meer aandacht te besteden aan schone lucht. De brief werd ook ondertekend door de ANWB, het Longfonds, Natuurmonumenten, Brabants Landschap en een aantal andere organisaties.

Schone Lucht Akkoord
Gemeentes kunnen dat volgens de GGD bereiken door mee te doen aan het Schone Lucht Akkoord. In het Schone Lucht Akkoord werken overheid, provincies en gemeenten samen aan de verbetering van de luchtkwaliteit.

Niet alle Brabantse gemeenten maken momenteel deel uit van het akkoord. Wil je weten of jouw gemeente al meedoet aan het akkoord? Dan kun je hier zien.

LEES OOK:

Inwoners Moerdijk lopen meer risico op gezondheidsklachten

Gezondheid van Brabander wordt nog belangrijker voor de provincie

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!