Dit gebeurt er na vondst van een 'mogelijk vuurwapen' op Eindhoven Airport - Omroep Brabant
Video

Dit gebeurt er na vondst van een 'mogelijk vuurwapen' op Eindhoven Airport

10 juni om 13:08 • Aangepast 17 juni om 13:16
nl
Honderden reizigers stonden donderdag noodgedwongen buiten te wachten voor de terminal van Eindhoven Airport. En dat allemaal door de vondst van een 'mogelijk vuurwapen', dat later helemaal geen vuurwapen bleek te zijn. Frustrerend, maar volgens de Koninklijke Marechaussee wel verklaarbaar. "De veiligheid gaat boven alles."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door
Sven de Laet

Het ging donderdagmiddag rond kwart voor twee mis, toen een reiziger na het inchecken bij de securitycheck aankwam. "Daar werken de beveiligers van Eindhoven Airport zelf", legt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee uit. "Toen de bagage van deze persoon op de welbekende lopende band door de CT-scan ging, zag de medewerker op de beelden iets wat op een vuurwapen leek."

Op zo'n moment treden alle veiligheidsprotocollen in werking. "Zodra er twijfel is, wordt alles stilgelegd. Dan komt meteen de Koninklijke Marechaussee erbij en in sommige gevallen, zoals donderdag in Eindhoven, ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)."

"We hebben zelfs balpennen gezien, waarmee je dingen af kunt schieten."

Dan start de analyse. Hoe die er precies uitziet, hangt af van de situatie. Vaak wordt het verdachte voorwerp van dichtbij bekeken. Zo'n grondige check is hard nodig, vertelt de woordvoerder: "Soms ziet iets er in eerste instantie helemaal niet uit als een wapen, maar is het dat wel. We hebben zelfs balpennen gezien, waarmee je dingen af kunt schieten." Ook op Eindhoven Airport was het al eens raak: in 2019 werd daar een mini-revolver onderschept.

In 2019 werd op Eindhoven Airport een minirevolver onderschept (foto: ANP).
In 2019 werd op Eindhoven Airport een minirevolver onderschept (foto: ANP).

In dit geval hoefde het vermoedelijke wapen uiteindelijk niet uit de bagage te worden gehaald. "Aan de hand van de scanbeelden konden we constateren dat het niet om een vuurwapen kon gaan." Waardoor precies duidelijk was dat het niet om een echt geweer of pistool ging, dat kan de woordvoerder om veiligheidsredenen niet vertellen. Maar de terminal wordt pas vrijgegeven als alle betrokken partijen daar akkoord voor hebben gegeven.

"Denk aan een sleutelhanger in de vorm van een pistool of zelfs een handgranaat."

Ook wordt niet bekendgemaakt wat het voorwerp dan wél was. "Maar als voorbeeld: we hebben in het verleden allerlei dingen gevonden die op een wapen leken, maar later gewoon een souvenir bleken. Denk aan een sleutelhanger in de vorm van een pistool of zelfs een handgranaat."

En hoewel het dus ook in Eindhoven loos alarm bleek, zijn dit soort protocollen volgens de woordvoerder van groot belang. "We hebben in de luchtvaart niet voor niets een streng veiligheidsregime. Pas als we met zekerheid kunnen zeggen dat er geen gevaar is, kan de boel weer opgestart worden. Hoe vervelend dat soms ook is."

Al snapt hij maar al te goed dat het voor alle gestrande reizigers een flinke streep door de rekening is, zeker als vluchten worden geannuleerd. "Het duurde donderdag helaas best lang. Voor alle gedupeerden hoop ik dat zoiets niet snel nog eens gebeurt. Maar uiteindelijk staat de veiligheid boven alles."

LEES MEER:

Vluchten geannuleerd op Eindhoven Airport na vondst mogelijk vuurwapen

Reizigers balen van geannuleerde vluchten: 'We hadden er zo'n zin in'

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.