Tygo (15) stapt uit het leven, maar er is geen geld voor een uitvaart - Omroep Brabant

Tygo (15) stapt uit het leven, maar er is geen geld voor een uitvaart

13 juni om 15:07 • Aangepast 21 juni om 12:36
nl
Altijd vrolijk, zorgzaam en een ontzettende goedzak. Zo kende iedereen de 15-jarige Tygo Kruit. Niemand kan dan ook bevatten waarom de tiener uit Willemstad vrijdag uit het leven stapte. Tot overmaat van ramp bleek dat hij geen uitvaartverzekering had. Vader Matijs is daarom een crowdfunding gestart om de uitvaart van zijn zoon te kunnen betalen.
Profielfoto van Erik PeetersProfielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Matijs en de moeder van Tygo hebben sinds hun scheiding een moeizame relatie. Sinds de zomervakantie van vorig jaar woonde hij bij zijn vader, zijn stiefmoeder Lopke en zijn drie jongere zusjes (2, 6 en 8) in Willemstad.

Afgelopen woensdag kwam Matijs er bij een tandartsbezoek achter dat zijn zoon geen zorgverzekering had. "Die hebben we toen nog wel snel afgesloten", vertelt Lopke in een openhartig gesprek met Omroep Brabant.

Net zoals veel van zijn leeftijdsgenootjes hield de tiener van gamen op de spelcomputer. Maar lekker koken, gezellig ijsjes halen met zijn zusjes én zijn bijbaantje als vakkenvuller bij de Jumbo toverde ook een glimlach op zijn gezicht.

Vrijdagmorgen vertrok Tygo, net als anders, naar zijn school aan de andere kant van het Hollands Diep. Hij volgde een groenopleiding aan het Yuverta VMBO in Klaaswaal. “Tygo ging graag met de fiets naar school. Elke dag de Haringvlietbrug over", zegt Lopke.

"Niemand zag dit aankomen."

Maar hoe gewoon de dag ook begon, in de loop van de ochtend kregen Matijs en Lopke een telefoontje dat hun leven voorgoed veranderde. Tygo was niet op school verschenen. Niet veel later bleek dat hij dood was. Lopke kan het een paar dagen later nog niet bevatten. "Niemand zag dit aankomen. Sindsdien is ons leven een achtbaan", vertelt Lopke.

De grootste nachtmerrie voor iedere ouder werd werkelijkheid. Waarom hij tot zijn daad kwam, is een groot vraagteken. Lopke: “Er moet iets bij hem geknapt zijn. Hij straalde altijd plezier uit. Maakte anderen aan het lachen. Had altijd ideeën voor gekkigheid. Niemand heeft ooit iets aan Tygo gemerkt.”

Ondanks zijn immense verdriet is Matijs maandag toch meegegaan als begeleider bij een schooluitje van twee van zijn dochters naar de Efteling. “Zo kan hij ze nog tot steun zijn wanneer het nodig is. Het is allemaal zo verdrietig. De jongsten vragen steeds wanneer Tygo thuiskomt. Ze missen zijn lieve omhelzingen.”

"Ze moeten zich nu geen zorgen maken over de kosten."

Omdat er geen geld was om de uitvaart te betalen, startte vader Matijs een crowdfundactie. "Alle beetjes helpen", schrijft hij. Inmiddels staat de teller op ruim vijfduizend euro.

“Ik hoop dat er een mooi bedrag wordt ingezameld. Dat verdient Tygo”, zegt Pauline Joosten. Pauline is wethouder van de gemeente Moerdijk, maar laat nu haar hart spreken als buurvrouw van het gezin. “We kunnen hun pijn en verdriet niet wegnemen, maar ze moeten zich nu geen zorgen hoeven te maken over de kosten.”

De uitvaart van Tygo is woensdag in besloten kring. Lopke en Matijs hebben besloten om een eventueel resterend bedrag van de donaties te schenken aan de Stichting Zelfmoordpreventie 113.

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt en is bijvoorbeeld mogelijk via de landelijke hulplijn 113: www.113.nl of 0800-0113.

Tygo speelde graag op zijn spelcomputer (foto: privécollectie).
Tygo speelde graag op zijn spelcomputer (foto: privécollectie).

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone