Video

Overburen opgelucht door brand bij Fire-Up: 'Eindelijk geen stankoverlast'

13 juni 2022 om 16:33 • Aangepast 21 juni 2022 om 12:39
nl
De grote brand in Oisterwijk, waarbij maandag aanmaakblokjesbedrijf Fire-Up in de as is gelegd, komt voor buurtbewoners aan de overkant van het spoor als een geschenk uit de hemel. Het bedrijf veroorzaakt dagelijks veel stankoverlast. De buurt hoopt dat de brand er eindelijk voor zorgt dat het bedrijf moet verhuizen. Buurtbewoner Jacqueline Hoex: “Zet ze maar heel erg ver weg, waar er niemand overlast van heeft en er ook geen direct gevaar is."
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

De Nicolaas van Eschstraat in Oisterwijk ligt aan de rand van de bebouwde kom in Oisterwijk. Jacqueline kijkt vanaf de voordeur eerst naar de voorbijrazende treinen en daar achter rijst bedrijventerrein Laarakkers op, met onder meer Fire-Up. Vier keer is er inmiddels brand geweest. Maar de meeste overlast heeft de buurt als het bedrijf gewoon in productie is.

Jacqueline: “We hebben iedere dag stankoverlast vanuit Fire-Up door iets wat ze gebruiken bij het productieproces. We weten niet precies wat het is. We moeten regelmatig de ramen en deuren dichthouden en kunnen niet buiten zitten. Dat haalt het woongenot een stuk naar beneden.”

Wat de buurt precies ruikt, daar verschillen de meningen over. Het ruikt volgens de een naar afgewerkte zonnebloemolie en volgens de ander naar paraffine. De buurt trekt regelmatig aan de bel bij de gemeente en bij Fire-Up. Maar vooral van het bedrijf krijgen ze weinig te horen.

“Het bedrijf heeft tegen de gemeente gezegd dat het volop bezig is met het aanpakken van de stankoverlast. Maar wij hebben het alleen via de gemeenteraad gehoord. Hoeveel moeite kan het zijn om bij ons een brief in de brievenbus te stoppen?”

Foto: Toby de Kort/SQ Vision.
Foto: Toby de Kort/SQ Vision.

De bedrijven rondom Fire-Up maken zich vooral zorgen over de gevolgen van de brand. De buurtbewoners zijn daar ook bang voor, al is het gevaar aan de andere kant van het spoor wel wat minder groot.

Jacqueline: "De vorige keer in 2019 stond de wind net als nu de kant op van Boxtel. Toen was de brand meer aan de voorkant van het gebouw. Er kwam toen nog een goederentrein voorbij. Dan maak je je toch wel even flink zorgen."

Burgemeester Hans Janssen van Oisterwijk is al gaan kijken bij de brand: “Gelukkig zijn er geen slachtoffers, dat is altijd onze eerste zorg. We gaan een diepgaand onderzoek instellen. Afhankelijk van de uitkomsten, kan dit vergaande gevolgen hebben voor de vergunning van het bedrijf.”

Jacqueline is blij met de brand, hoe gek het ook klinkt. “We hebben in ieder geval de komende tijd geen stankoverlast."

Bekijk hier de grote brand in aanmaakblokjesfabriek vanuit de lucht

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone